Midsommarblot av Ewa Klingberg

MidsommarblotFormat: Inbunden

Serie: Värnamord (del 1)

Antal sidor: 320

Utgivningsdatum: 2021-04-26

Förlag: Historiska Media

ISBN: 9789177892427

Recensionsexemplar: Ja – Tusen tack Historiska Media för rec ex:et.

Typ av bok: Mysdeckare

VAR utspelar sig romanen: Värnamo

NÄR utspelar sig romanen: Nutid och dåtid (flätad)

VILKEN är miljön: På landet mm

Hur fångade inledningen mig: En mycket trevlig bekantskap. Det är första gången jag läser något av Ewa Klingberg, men definitivt inte sista.

Inledningen satte begravningen på kartan och även huvudkaraktärerna. Här är den inledande texten:

”En kvinna med axellångt grått hår och stora solglasögon klev ur taxin som stannat framför ingången till kapellet. Den figurnära klänningen och den korta jackan avslöjade en vältränad kropp. On vände sig om och tittade rakt på Niklas. Ett leende spred sig i hennes ansikte och hon tog av sig glasögonen.”

VILKEN är själva handlingen: Den handlar om Niklas och halvsystern Jill samt Niklas dotter Tuva. Niklas och Tuva rensar ut huset efter Niklas far. Samtidigt uppdagas faderns research kring ett mord från förr.

Intrigerna: Välskrivna och drivande.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa och leder handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Niklas återvänder till Värnamo för att begrava sin pappa, ortens välkända tidningsredaktör. Till kyrkan kommer också halvsystern Jill. Syskonen har inte setts på över femtio år och tillsammans åker de till den ödsliga villan som är fylld med barndomsminnen. Men Niklas lämnas snart ensam kvar med sorgen och dödsboet.

I takt med att Niklas tömmer pappans arbetsrum hittar han gulnade urklipp om ett mystiskt fall på 1960-talet. Hästhandlaren som spårlöst försvann väcker Niklas nyfikenhet. Kan han bringa ljus i fallet som gäckade hans pappa i så många år? Och på så vis också komma närmare både den far och den syster han aldrig riktigt har lärt känna. Den korta visiten i Värnamo drar ut på tiden, och plötsligt känns storstadens höga tempo och måsten inte längre lika lockande.

Midsommarblot är första delen i Ewa Klingbergs nya mysdeckarserie. Återigen har hon valt en småländsk småstad som skådeplats, och läsaren bjuds in till en värld bestående av skrönor, härliga karaktärer och en och annan påse Ahlgrens bilar.”

Mest positivt

Det lättsamma språket och de korta kapitlen. Älskar böcker med korta kapitel.

Minst positivt

Att kapitlen endast har siffernumrering. Jag gillar när rubrikerna ger handledning. Visserligen står årtalet kursivt under de kapitelnummer där historien går bakåt till 1965 men det hade varit bättre om de hade haft text i rubriken. Dock en petitess.
På vissa ställen blir det lite mycket upprepning av pronomen (han, hon etc), se exempelvis nedan i utvalda texter. Detta gör att texten bromsas upp.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Hon drog i ärmarna på tröjan. Det var kallt för att vara en dag mitt i juli. Hon gäspade och längtade tillbaka till sängen. Men att låta Mimmi röja upp ensam var inte att tänka på. Rakel kom på benen igen och samlade ihop flaskorna i kartonger. Från tältet plockade hon in brickor och uppläggningsfat.
Mimmi knöt ihop sopsäcken och ställde ifrån sig den på altanen.
― Bjuder du på lunch?”

Sidan 200

”― Jag är inte hemma i eftermiddag, ropade Niklas efter henne utan att få svar.
Han drack ur sitt kaffe och tog fram kameran som legat i samma väska som datorn. Även den behövde ladda batterierna. Han plockade en stund med utrustning och valde efter viss tvekan allroundobjektivet. Visserligen kunde han lika gärna nöja sig med mobiltelefonens kamera men han var sugen på att ta, vad han kallade, riktiga bilder.”

Sidan 300

”Sida upp och sida ner. Niklas svepte med ögonen över skärmen och förbannade sig själv för att han inte noterat var i utredningen cykeln förekom. Fast då hade han inte vetat att den stod i …. Hans pappa hade sannerligen lämnat många frågetecken efter sig. Skönt att Jill var här och at de kunde kommunicera med varandra.
― Hallå! Jag är hemma!
Tuvas röst ekade i hallen.”

Summering

4 pennorVälskriven och lagom lättläst mysdeckare. Jag gillade den verkligen och ger den 4 av 5 pennor. Ser fram emot fler böcker av Ewa Klingberg.

Vid pennan

Monica

 

 

Tagged with →  
Share →