När allt brister av Helena Kubicek Boye – recension

När allt bristerFormat: Inbunden

Serie: Anna Varga (del 4)

Antal sidor: 313

Utgivningsdatum: 2021-03-24

Förlag: Bokfabriken

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

ISBN: 9789178355723

Typ av bok: Deckare (men jag tycker mer en spänningsroman)

WANT: Anna Varga vill få beröm och hjälper därför polisen

NEED: Ett liv med pojkvännen

VAR utspelar sig romanen: Säter i Dalarna

NÄR utspelar sig romanen: Nutid och 1967

VILKEN är miljön: Skogarna kring Säters rättspsykiatriska klinik och på polisstationen mm

VEM är protagonisten: Anna Varga

VILKA styrkor och svagheter har protagonisten: Psykolog, lojal. Blir lätt orolig.

VEM är skurken: I romanen har vi många att välja mellan. Helena skriver på ett härligt sätt så det är inte helt enkelt att klura ut vem som är skurken i början av romanen.

VEM faller offer för skurken: Marianne Lindberg, en före detta läkare på kliniken

Hur fångade inledningen mig: Jag fick en tillbakablick från Säter 1967. Intressant.

VILKEN är själva handlingen: Se baksidestexten

Intrigerna: Många och lagom kluriga

Miljöbeskrivningarna: Fina

Dialogerna: Bra. Kunde varit fler.

Mest positivt

Att berättelsen griper tag. Nyfikenheten stegras successivt. Återkommande karaktär som jag lär känna mer och mer.

Minst positivt

Alltför många upprepningar av Hon och Han i meningar som kommer efter varandra. Trist att lektör/redaktör och författaren missat detta. Stoppar upp läsningen. Irriterande. Dessutom många sin/sitt och liknande.
Se sidan 56: Tre meningar som börjar med ’Hon’ i tredje stycket.
Se sidan 147: Tre meningar som börjar med ’Han’ i sista stycket.
Se sidan 174: Många ’Han’ och ’Hon’ inleder första stycket.
Se sidan 178: Samma upprepningar återigen.

Jag tycker tyvärr att språket och grammatiken i den här har försämrats avsevärt. Många ’kände’ och mindre bra gestaltning än tidigare.

Upplever att manuset är ett slags ”hastverk”, tyvärr. Hade behövt fler redigeringsrundor.

Andra recensioner över denna författare

Jag har tidigare läst Innan snön faller, Den ljusaste natten och Kallare än is. För att se mina recensioner, klicka på länkarna.

Samtliga dessa har fått 5, 4 respektive 5 pennor av mig i recensionerna.

Några valda texter ur boken

Som vanligt, numera, väljer jag att citera lite ur texterna i boken. Detta för att du, som läsare, ska få en uppfattning om Helenas skrivarröst. Givetvis inga spoilers.

Baksidestexten – tagen från nätet

”När de anställda vid Säters rättspsykiatriska klinik ska fira sin tidigare kollega Marianne Lindbergs åttioårsdag dyker inte hedersgästen upp.

Dagen efter festen påträffas Mariannes bil övergiven på en enslig skogsväg. Den nyinflyttade kriminalkommissarien Åke Blom griper snart en misstänkt, men när mannen, som tidigare varit inlagd på rättspsyk, vägrar tala kontaktar polisen psykologen Anna Varga för att få hjälp. Hon måste få honom att berätta var Marianne finns och om hon fortfarande är vid liv.

Mot sin vilja dras Anna Varga djupare in i utredningen. Det visar sig att Marianne Lindberg varit anställd vid kliniken redan på sextiotalet, då kliniken gick under namnet Den vita staden bland ortsbefolkningen. Gömmer sig orsaken till hennes försvinnande i det förflutna?”

Sidan 100

”Efter ett samtal med åklagaren, som verkade ha somnat till framför kvällsnyheterna när han ringde, fick Blomman tillstånd att hålla kvar Simon Brännhult.
Mannen var tillbaka i sin häktescell, och Blomman satt nu på sitt kontor och lutade sig bakåt i stolen. Han hade inte tänkt prata mer med Brännhult i dag. Om Anna Varga nu var så bra som Malin påstod var det bättre att vänta in henne och ta ett nytt förhör i morgon.”

Sidan 178

”Solen sken in genom persiennerna och Anna öppnade ögonen. Hon kände Johans varma kropp mot sig, och hon drog upp täcket en bit, kröp närmare honom och blundade igen. De var lördag morgon, och hon ville sova en stund till.
Nästa gång hon vaknade var det av att Johan var uppe på toaletten. Hon hörde när han spolade. Hon tittade på klockan, den var nästan nio. De extra timmarna av sömn hade verkligen gjort sitt. Det påminde henne om sommarlovet när hon var barn. När hon inte hade några tider att passa och sov så länge hon behövde. Hr hon vaknat till ljudet av fågelkvitter från ett öppet fönster eller av att mamma bryggde morgonkaffet på nedervåningen.”

Sidan 250

”Anna var tillbaka på sitt rum på jobbet efter turen till Borlänge. Hon satt och journalförde patienterna från mindfulnessgruppen som hon träffat tidigare på dagen när Johan sms:ade henne. Hon blev först väldigt glad men kände sedan ett sting av oro. Hon hade ju bara några timmar tidigare på riktigt börjat släppa tanken på honom. Han hade behövt tid och den tiden hade hon själv använt för att släppa taget. Kanske var det hennes sätt att skydda sig själv.
Hon läste hans sms igen.”

Summering

3 pennorJag gillar Helenas romaner. De griper tag i mig. Även om jag denna gång tycker att både språk och grammatik har försämrats avsevärt. Detta drar tyvärr ner bedömningen och jag ger den här romanen 3 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram