När kungen dör av Elina Backman – recension

När kungen dörFormat: Pocket

Antal sidor: 495

Utgivningsdatum: 2022-08-16

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178356270

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Spänningsroman

Hur fångade inledningen mig: Jag tyckte tyvärr inte att jag blev fast förrän långt in i boken. Här kan du själv läsa inledningen:

”Forsdöttrarna
Gustav Adolfs 1989
De är forsdöttrarna. Framåt småtimmarna, när koltrastarna kvillrar, smyger de bort till forsen När marken är fuktig och jorden porös. En tät dimma svävar ovanför det mörka vattnet och får allt att se trolskt ut. Huden knottrar sig. De klar av sig, vadar ut mitt i älven och står stilla så att vattnet tar dem till sig. Först vattnet, sedan dimman. De dricker trolldryck ur näveraskar, alltid på samma sten, alltid samma mängd. Efter det offrar de något till forsen.”

VILKEN är själva handlingen: En spänningsroman knuten till en journalist och ett gäng poliser. Den handlar om flickor som försvinner.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Tilltalande.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Journalisten Saana Havas är på semester utanför Helsingfors när hon får reda på att en tonårs­flicka mördades i byn för trettio år sedan. Saana börjar gräva, men ingen i den lugna idyllen tycks uppskatta att gamla sår rivs upp.

I Helsingfors utreder kriminalkommissarien Jan Leino ett besynnerligt mord. En kropp brännmärkt med symboler har hittats. Snart upptäcks ytterligare en kropp med liknade ärr och det ser ut som om staden drabbats av en seriemördare.

Saana och Jan träffas på en blinddate och upptäcker snart kopplingar mellan sina utredningar …”

Mest positivt

Välskriven och spännande. Andra halvan av boken var svår att lägga ifrån sig.

Minst positivt

Boken hade utan att förlora på det kunnat kortas ner med minst 100 sidor. Den var alltför segdragen i början. Gillade inte heller de kursiverade kapitlen som var svårlästa. Hade kunnat skrivas utan kursivering. Dessutom fastnade jag på vissa ställen eftersom de var fulla av upprepningar. Meningar i rad började med ’Hon’, ’Han’ och Jan, exempelvis. Se valda delar nedan. Dessutom byter författaren tempus, vilket borde ha ändrats i förväg.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 68

”Hon skulle agera som en true crime-journalist eller en deckarförfattare. Hon skulle undersöka och intervjua, tills hon så småningom kunde bygga upp en helhetsbild av Helena och händelserna kring hennes död. Hon skulle kunna dokumentera allt och slutligen skriva ihop en berättelse om det hela, även om hon inte fick fram hela sanningen.  … Hon har en benägenhet att gå händelserna i förväg .Hon är alltför bra å att bygga upp så enorma mål åt sig själv att inledningspressen växer sig oöverstiglig. ”

Sidan 82

”Han har alltid varit dålig på att förutse hunger och att fylla på matförråden. Han sakat in vid matbutiken och hoppar av cykeln. Han måste hämta något litet.
Jan anländer till Ekgården en timme senare, efter att ha ätit en klibbig skyddsförpackad triangelmacka och två bananer. Jan kommer ihåg hur Heidi någon gång jävlades om ifall Jan inte har hört talas om en-banan-om-dagen-regeln. Jan har aldrig varit bra på att följa några som helst riktlinjer när det gäller kosten.”

Sidan 100

”Hon är kompetent och effektiv och gör aldrig någon affär av sig själv. Hon har aldrig upplevt att hon jobbar åt ledningen .Hon tjänar offret och offrets anhöriga.”

Summering

En bra spänningsroman som dock hade kunnat vara kortare. Jag ger den 3 av 5 pennor, baserat på upprepningarna och längden. Men uppmuntrar dig att läsa den. Mycket spännande och ett härligt avslut som inte var helt självklart.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →