När skönheten kom till Bro av Anna Jansson – recension

När skönheten kom till bynFormat: Pocket

Antal sidor: 286

Serie: Maria Wern del 13

Utgivningsdatum: 2013-04-12

Förlag: Månpocket

ISBN: 9789175031972

Recensionsex: Nej

 

Lustigt nog har jag fått med mig två pocketböcker till Spanien. Båda handlar om Gotland och är kriminalare. Det gör inget, för jag älskar kriminalare. Jag recenserade den första – Den sista akten av Mari Jungstedt – tidigare.

 

Typ av bok: Kriminalroman

Hur fångade inledningen mig: Jag var fast redan vid inledningen. Så här börjar den:

”Februariskymningen kom tidigt. Blenda Pihlgren cyklade genom dunklet mot en försiktig solnedgång. Regnet som isat hennes kinder hade upphört. En liten strimma eldrött ljus letade sig ner mellan molnen, den blev kraftigare och färgade himlen röd Det såg ut som om Visby brann.
Uppfylld av tankar på hur framtiden skulle bli cyklade hon målmedvetet hem mot staden. Hon måste rädda sitt äktenskap. Det som var kvar av det efter år av svårigheter. Det var ett under att han stannat kvar tills nu. Hennes mun formade orden som måste sägas: Förlåt, Mikael. Vårt liv tillsammans blev inte alls som du ville. Förlåt. Jag gjorde så gott jag kunde. Jag lovar. Hela tiden. Men jag vågade inte. Jag förstod inte varför jag var så rädd. Nu vet jag hur mina demoner ser ut. Det var som psykologen sa: de krymper i dagsljus. Jag mindes dem med ett barns ögon. Men jag är vuxen nu.”

VILKEN är själva handlingen: Kärlek, mord och nattliga vampyrer i en ruin.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har blivit brutalt mördade, nedhuggna i sömnen. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft.

Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland.

Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som är orolig. Han berättar att hans hustru Blenda ligger i koma på ett vårdhem sen hon för ett år sedan blivit påkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen då hon hälsade på sin mor på Katarinagården. Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen känner på Gotland är moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriär. Tre nornor har spunnit trådarna i hans livsväv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig.”

 

Andra böcker från denna författare

Jag har läst många tidigare böcker i serien. Här kan du se några recensioner av dem:

https://www.monicaiveskold.se/?s=Anna+jansson

Mest positivt

Författarrösten och dramatiken. Anna Jansson är ett säkert kort.

Minst positivt

Tautologin att det ibland finns både frågetecken och ordet fråga – se under sidan 100 och sidan 200 nedan. Dessutom att dialogen inte alltid är på en egen rad, se texten under sidan 200 nedan.

Att TV-filmatiseringen inte håller sig till böckerna. Det är lite förbryllande emellanåt. Karaktärerna ser annorlunda ut, har en annorlunda bakgrund och en av dem är t o m död.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”På tekniska avdelningen rådde febril aktivitet. Erika Lund såg upp från sitt arbete vid mikroskopet när Jesper Ek om in Han resumerade sitt samtal med vittnet, Gunnel Persson. Hon ville inte samarbeta med en tecknare för att få fram en fantombild. Det var första gången han träffat ett vittne som nekat att hjälpa till. Hon ville bara vara ifred och han tyckte att hon var helt fucking hopplös.
― Skulle mördaren kunna vara en kvinna? frågade han Erika.”

Sidan 200

”― Är Evert död? frågade Mikael när Gloria hängde upp skylten på dörren till sal 15. ’Tillträde endast efter tillstånd från avdelningssköterskan’, läste han högt och såg på henne med en blick som sa: Nu borde du väl ändå ha tid.
― Ja, han är död, svarade Gloria. Men det fanns inte tid, inte nu. När de andra tvättade Evert och satte på honom bårskjortan och snyggade till på salen var hon ensam ute på avdelningen med 26 patienter. När som helst kunde de söka henne från de andra avdelningarna och be om hjälp.”

Summering

Jag gillar verkligen böckerna i serien. Den här var dock inte en av de bästa. Jag ger den 3 av 5 pennor men rekommenderar den samtidigt varmt.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →