Näringsintag av extra tillskott

Sedan maj månad använder jag näringstillskott. Jag ska berätta mer om detta längre fram. Men här får du tips utifrån den rapport som jag tidigare skrivit om.

C VitaminerDaglig dos av alla vitaminer

En daglig dos av alla A-Z-vitaminer och mineraler behövs. De ger en bas för mikronäringsämnena. Eventuell tillsats för att hjälpa bukspottskörteln skicka ut vitaminer och mineraler i systemet krävs.

Som du kanske läst, har jag haft problem med bukspottskörteln. Något som många inte vet är att din bukspottskörtel inte kan smälta mediciner om du inte hjälper den med ett enzym. Mer om detta längre fram.

American Cancer Institute rekommenderar nio portioner av frukt och grönsaker per dag. Om detta är för mycket för dig kan du flytta balansen i din diet mot inflammatorisk status genom att välja ett näringstillskott som innehåller mer än de konventionella vitaminerna och mineralerna. Jag kommer att tipsa om detta längre fram.

Det bör också omfatta starka antiinflammatoriska föreningar som omega 3-fiskolja, grönt te och druvfrö-flavonoider.

Paul Clayton har utformat ett tilläggsprogram som kombinerar antiinflammatoriska näringsämnen med ett A-Z-sortiment av vitaminer och mineraler – på nivåer och i former som, enligt forskningen, tyder på är optimala. Resultatet har testats under farmaceutiska laboratoriebetingelser och visade att cellinflammationsmarkörer eliminerades i huvudsak vid de nivåer som användes.

När du blir äldre (eller kanske redan har blivit) – vanligtvis över 45 – tenderar inflammationerna att öka. Då är det vettigt att lägga till ytterligare antiinflammatoriska medel och andra näringsämnen som forskningen tyder på kan skydda ögon, hjärna, hjärta och cellhälsa. Ett sådant tillägg är Q10. Q10 har forskningsstöd för hjärthälsa och finns som läkemedel i vissa europeiska länder. Själv tar jag numera 18 droppar Q10 i min morgondrink.

Journal of the National Cancer Institute konstaterade att högre intag av soja som miso-soppa och tofu i den japanska kosten var kopplad till lägre nivåer av bröstcancer. Andra epidemiologiska studier visar ett förhållande mellan hög sojakonsumtion och mindre förekomst av prostatacancer.

Omega 3

Omega 3 har antiinflammatoriska fördelar. En studie vid Ohio State University, publicerad i Brain, Behavior and Immunity, visar att så lite som fyra månaders tillskott med Omega 3 är förknippat med en ökning av längden av telomerer i immunsystemcellerna.

Vad är telomerer och varför är deras längd angelägen?

Telomerer är sekvenser av DNA i slutet av kromosomer, ibland kan de liknas vid taggarna på ett skosnöre. Utan telomerer kan celler inte dela upp sig. Telomerer blir kortare och kortare när celler replikerar och dör. Faktum är att vissa forskare mäter åldrandet genom förkortning av telomerer. När telomeren är förbrukad dör cellen. Något näringsämne som kan minska den takt som telomerer förkortar (eller till och med omvandla processen) är potentiellt spännande. Den ledande forskaren vid Ohio State har kommenterat: ”Våra resultat tyder starkt på att inflammation är det som driver förändringarna i telomererna”.

Andra antiinflammatoriska föreningar spelar också roll. Näringsämnena lycopen, lutein, vitamin E och flavonoiderna och isoflavoner är viktiga, liksom mineralerna zink, mangan, koppar och selen, de väsentliga ko-faktorerna för antioxidanterna. Inkludera dem därför i din dagliga kost. Tidigare var jag tvungen att ta flytande magnesium för att slippa kram på natten. Numera räcker mitt näringstillskott för detta och jag behöver inte välja mer.

Gurkmeja (curcumin)

Gurkmeja, den gula kryddan som används i curry och är en medlem av ingefärafamiljen har starka antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. I djurstudier har den visats hämma utvecklingen av cancer och demens.

Vissa områden i Indien med högsta intag av curcumin verkar ha de lägsta åldersjusterade demensnivåerna.

Curcumin absorberas bäst i samband med olja.

Vitamin D3

Vitamin D3 är ett bra exempel. Vissa former av vissa vitaminer är mer effektiva än andra. D-vitamin är ett hormon snarare än ett vitamin, och är avgörande för den normala funktionen av varje system i kroppen, inklusive immunsystemet. Människor med otillräckligt D-vitamin verkar vara mer benägna för inflammation. Däremot har personer med tillräckliga D-nivåer i kroppen en lägre risk för cancer, artrit, hjärtsjukdom, demens, autoimmunsjukdom, depression och osteoporos. Det finns även bevis som tyder på att en hälsosam D-status kan bidra till att upprätthålla en hälsosam vikt.

Data från den amerikanska nationella hälso- och näringsundersökningsundersökningen visade att 9% av barnen i hela USA hade D-vitaminbrist. ”Vi förväntade att förekomsten av vitamin D-insufficiens skulle vara hög, men omfattningen av problemet rikstäckande var chockerande”, säger Juhi Kumar, på Albert Einstein College of Medicine. Det finns ingen anledning att anta att situationen är bättre i Västeuropa.

Vitamin K2

K-vitamin är välkänt för blodproppar, men det är också kritiskt vid kontrollen av kalcium i kroppen. Otillräcklig K skadar kroppens förmåga att bygga kalcium i benen, eller för att hålla kalcium från deponering i våra artärer och mjuka vävnader. Det finns flera former av detta vitamin. Vitamin K1 förekommer i gröna växter som spenat, grönsallad, persilja, senapsfrön och broccoli.

Absorptionen av K1 från ovan källor är dålig (endast omkring 20%). Det stannar inte i blodet, vilket gör det relativt ineffektivt för att bygga upp ben och skydda artärer. Ett känt faktum är att vi brukar säga att ”svenskarna åldras från benen och uppåt och går därför som äldre med rullator”. Det ligger kanske något i detta?

K2 härrör från ostar som kvarg (= färskost av surmjölk koagulerad med mjölksyrabakterier, till skillnad från keso, som är färskost av vanlig söt skummjölk men också koagulerad med mjölksyrabakterie) och de blåa och gröna ostarna. K2 absorberas väl och stannar i blodet i flera timmar och skapar ett mycket effektivare benskydd. K2 är dyrare än K1, vilket är anledningen till att det sällan finns som tillskott.

Vill du veta mer? Håll utkik på min fortsatta Må bra-serie här på bloggen!

Må bra-hälsningar

Monica

Tagged with →  
Share →