Påfågelns skugga – en iransk verklighet; av David M Perser

Denna bok rekommenderas varmt. Livet ser inte likadant ut numera, efter att jag läst den. Boken öppnade verkligen mina ögon för kulturella skillnader.

Denna självbiografiska berättelse tar sin utgångspunkt i Irans huvudstad Teheran på 1960-talet. Författaren David M Perser växer upp i en välbärgad miljö med en mor som är muslim och en far som är kristen. Han engagerar sig i kampen mot shahen, som störtas 1979, och är en av den hemvändande Ayatollah Khomeinis närmaste livvakter. Missnöjet med det muslimska maktmissbruket gör att han hamnar i Evin-fängelset där han utsätts för upprepad tortyr. Med hjälp av människosmugglare lyckas han ta sig till Turkiet och hamnar så småningom i Sverige där han hotas till livet och bevakas av säkerhetspolisen. Förutom den politiska utvecklingen skildrar författaren vardagslivet i Iran och sin egen utveckling från tidig barndom. Det är en engagerande, lättläst och välskriven berättelse och en ögonvittnesskildring av hur utvecklingen i Iran drabbar en enskild person. Miljöerna känns levande, liksom personporträtten. Styrkan i berättelsen är skildringen av författarens egen utveckling under den turbulenta tiden i Iran på 1970-80-talen.

Den iranska påfågelstronen med rötter i tidigt 1600-tal störtades i januari 1979. Shahen Riza Pahlavi och hans drottning Farah Diba tvingades hastigt fly landet. I kampen för ett rättvisare och mindre auktoritärt samhälle deltog en ung man i de revolutionära aktionerna.

Påfågelns skugga är hans skildring från tidig barndom i Teherans finare kvarter och i en familjs komplexa brytpunkt mellan kristendom och islam.  Han tilltalas av mullornas vilja till förändring och får allt större uppdrag inom den revolutionära rörelsen och utses till närmsta livvakt åt den från exilen hemvändande Ayatollah Khomeini. En flicka med familj från den absoluta överklassen blir hans käresta och tillsammans planerar de en framtid. Men den revolutionära utvecklingen leder till att de ungas kärlek slutar i våldsam tragedi.  Besvikelsen över det muslimska maktmissbruket leder honom till kontakter med den nya oppositionen. På Khomeinis initiativ hamnar han i det beryktade Evinfängelset och blir under ett par år utsatt för ständig och brutal tortyr.  Efter frigivning lyckas han med hjälp av människosmugglare fly till Turkiet. I Istanbul sover han i skydd av parkbänkar, livnär sig på bakgårdarnas sopor och i djupaste misär. Med hjälp av en prostituerad lyckas han överleva och hamnar slutligen i Sverige.

Påfågelns skugga är en ögonvittnesbild och samtidigt en kärleksskildring av en folklig resning som havererade och där historiska vingslag ständigt är närvarande i den fortsatta kampen.

Boken är skrämmande men insiktsfull och den ger, trots alla vedervärdigheter ett stort hopp framförallt till frihet och möjligheter för människor i nöd.

Jag har personligen träffat David, då han föreläste på Stilettlunchen i Staffanstorp. En lunch för framförallt kvinnor i regionen, som vill mötas, äta gott och få nya insikter kring livet i stort. På Stilettlunchen träffas vi första onsdagen i månaden och det krävs inget medlemskap. Vi betalar vår lunch, som serveras på Staffanstorps Gästis, och ofta är en kulinarisk upplevelse i sig.

David gjorde stort intryck på mig under föreläsningen. Redan vid starten, utsatte han mina och övrigas värderingar. Idag jobbar han just med värderingar och kulturkrockar. David berättade om hur han, när han kom till Sverige, träffade på två motorcyklister (troligen från ett beryktat band) och hur de gjorde gesten ”långfingret” åt honom. Detta är något som betyder ”bra” i vissa länder, så han uppskattade verkligen gesten.  Han berättade också att omvänt, när vi gör ”tummen upp”-gesten, betyder den något helt annat exempelvis i Iran.

David bad en av initiativtagarna till Stilettlunchen att sitta hela lunchen igenom iklädd en abaya, dvs en dräkt där endast ögonen är synliga.  David betonade att denna klädsel ofta har att göra med osäkerheten hos kvinnan samt kunskap i ämnet. De vågar inte ta av sig abayan, även om de får, eftersom den gör kvinnorna osynliga, vilket de ofta föredrar. Därför lägger han ner mycket tid på att informera dem om rättigheter, möjligheter och försöker skapa självrespekt för de som kommer hit. Både män och kvinnor behöver lära om och förstå svenska regler, menade David.

Jag passade på att slå upp i tidningen Saudi Gazette, där det stod om klädkod för svenskar som reser dit, exempelvis. Det var till och med otillåtet att bära färgglada scarfs. Så här stod det:

”We promote STRICTLY a western lifestyle and the dress code. Local traditional dress is not acceptable in any of the public areas and this applies to ALL resident and their guests, at all times.”

En av Davids uppdrag handlar även om att informera oss svenskar om alla de skillnader som finns i kulturerna. Det är så många fler krockar än vad jag i min vildaste fantasi föreställt mig.

4 pennorDavid talar perfekt svenska, han har en gedigen utbildning och ett enormt arbete framför sig. Jag rekommenderar varmt hans bok. Den får 4 av 5 pennor av mig. Anledningen är att det finns några partier i boken som berättar utifrån ett politiskt perspektiv, vilket inte går att undvika i den här typen av bok, och de delarna bör vi inte hoppa över, även om vi inte är politiskt intresserade. Boken öppnade mina ögon på många sätt. Det är otroligt att en person som David kan överleva och gå vidare med en sådan drivkraft. Jag önskar honom stort lycka till i missionen!

Monica

 

 

 

Tagged with →  
Share →