Patient 43 av Kia Hedman – recension

Patient 43Format: Häftad (Danskt band)

Antal sidor: 439

Utgivningsdatum: 2021-12-07

Förlag: Lava förlag

ISBN: 9789189269439

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Kia Hedman för recensionsexemplar och choklad!

 

Typ av bok: Spänningsroman

Hur fångade inledningen mig: Jag fastnade omgående i prologen. Läs själv här:

”Stenväggarna var fuktiga, luften unken och rå. Hon satt mitt på det svala jordgolvet, urskilde knappt benen framför sig i mörkret. Efter att dörren slagits igen hade den sista ljusglimten från dörrspringan försvunnit. Låset hade reglats från utsidan och gestalten med den barska rösten avlägsnat sig till ljudet av tunga fotsteg.”

VILKEN är själva handlingen: En kvinna blir anklagad av maken för att ha tagit livet av sina barn. Hon blir inspärrad på en psykiatrisk avdelning. Därifrån börjar kampen om frihet, att bli trodd.

Intrigerna: Bra och kraftfull.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga.

Dialogerna: Bra.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Hon hade inte trott det om Edvin. Att han efter dåden på sönerna även skulle röja henne ur vägen. Anklaga henne för att under psykos ha dödat deras barn. Se till att hon blev felaktigt inspärrad för tvångsvård på en psykiatrisk inrättning där hennes ord betvivlades mer än hans. Samtidigt förstod hon. Är man tillräckligt trängd har man inget att förlora.

Inifrån sjukhusets slutna avdelning börjar kampen för att bli trodd och få återvända till livet utanför de låsta portarna. I den dramatiska jakten på upprättelse får hon hjälp från oväntat håll.”

 

Mest positivt

Välskriven roman. Gripande. Andlös. Författaren vet vad hon talar om; kunskapsbaserad. Älskar också det överraskande slutet.

Minst positivt

Längden på romanen. Den hade utan tvekan tjänat på att kortas ner med många sidor, kanske rentav 100 sidor. Mittdelen var onödigt utdragen. Vissa saker tuggades om.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 150

”― Ni är utsatta för manipulation. Edvin är inte den ni tror. Han är en kvinnomisshandlare och psykopat som skrattar åt hur enkelt det är att lura er. När jag har överbevisat att ni har fel kommer jag att anmäla er allihop. Så här får det inte gå till!
Hon hade ställt sig upp i ilskan, sjönk åter ned på stolen. Tårkanalerna fylldes, svämmade över, lade sig som en beläggning över hornhinnan. Synen grumlades, hon blinkade för att återfå skärpan. Tårarna var mer av frustration än något annat.”

Sidan 301

”Ingen sa något vid lunchen om rättegången. Men personalens miner var inte glädjefyllda, istället återhållsamma med strama läppar och rynkade pannor. De slängde förbryllade blickar på henne, viskade sinsemellan. Hon log, förstod att rättegången utvecklats åt rätt håll. Att advokaten lagt fram fakta och bevis på att hon var felaktigt tvångsintagen Att Edvin var skyldig.
Skyldig till att sätta sin oskyldiga hustru på psyket. Check.
Skyldig till att fortsätta spä på om osanna rykten om sina söner och sinnessjuka hustru. Check.”

Summering

4 pennorEn läsvärd spänningsdeckare som berörde mig djupt med ett oväntat slut. Romanen får 3,75 (nästan 4) av 5 pennor baserat på att den kunde ha kortats ner. Missa den inte! Välskriven.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →