Råttkrutet av Andreas Karlsson

RåttkrutetFormat: Inbunden

Antal sidor: 279

Utgivningsdatum: 2021-05-01

Förlag: Vaktel förlag

ISBN-nr: 9789188441843

Recensionsexemplar: Ja, tack Andreas Karlsson.

 

Typ av bok: Historisk thriller

VAR utspelar sig romanen: Varbergs fästning och stad

NÄR utspelar sig romanen: Dåtid år 1619

VILKEN är miljön: Det dåvarande danska Halland

Hur fångade inledningen mig: Det var första gången jag läste en roman av Andreas Karlsson. Troligen inte den sista. Boken börjar med ett brev till mig som läsare från David klockare, daterat den 3 april 1619. Första kapitlet handlar om Östdanmark och Varbergs stad.

Här är den inledande texten från första kapitlet:

”Elisabeth torkade försiktigt svetten ur Roluffs panna. Makens blick var dimmig och frånvarande. Det var inte gott att veta om han ens var medveten om att hon satt brevid honom och vakade.”

VILKEN är själva handlingen: Vi får följa en historia från 1600-talet baserad på död och förgiftning. Råttkrut är arsenik.

Intrigerna: Välskrivna.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa dialoger.

Baksidestexten – tagen från nätet

Råttkrutet utspelar sig år 1619 i det danska Halland. En framstående handelsman i staden avlider under mystiska omständigheter. Stadsfältskären är övertygad om att det rör sig om förgiftning och den till synes skyldige blir snabbt infångad. Men David upptäcker snart bevis som kullkastar allt, och lagens män står handfallna. Utredningen blir en svår prövning för David som brottas med ett olösligt mordfall samtidigt som han anfäktas av demoner från Kalmarkrigets dagar. Några helt ovidkommande detaljer leder plötsligt in David på ett helt nytt spår – med tankegångar som alla andra förbisett. . .

Författaren Andreas Karlsson har tidigare utkommit med 13 faktaböcker om 1600-talet. Genom mångåriga arkivstudier har han fått en djup inblick i dåtidens liv, leverne och föreställningsvärld, vilket genomsyrar hela denna spännande och fantasieggande roman. Med osviklig känsla för historiska detaljer förflyttar han läsaren tillbaka till folkvimlet och dofterna i 1600-talets Varberg. Boken med dess fylliga och rappa språk bjuder på dramatik och skratt, och ger samtidigt även en lite annorlunda historielektion.”

Mest positivt

Den historiska sfären som omger boken. Ganska korta kapitel vilket jag tycker är en fördel. Att varje kapitel dessutom har en tydlig rubrik är suveränt. Lättläst text, inga krångligheter, och inte något tungt gammeldags språk utan den är skriven med vårt nutida språk, vilket underlättar läsningen. Bra med dateringen i kapitelrubriken. Jag gillar att dialogerna är med talstreck och mycket tydliga.

Minst positivt

Lite utdragen på slutet och tappar därmed en aning av upptrappningen för klimax.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt.

Sidan 100

”När Tore gått tillbaka till sin bänk och borgmästaren åter lyckats dämpa sorlet fortsatte Peder oförtrutet att mala sönder allt hopp om räddning för Elisabeth:
― Som ni hörde rådde Inger sin matmoder att köpa råttkrut på apoteket, samma gift som Roluff dött av och som bringade svår ohälsa hos Tore. Jag har kunnat kartlägga steg för steg vad som har skett och ber därför herr apotekare Albrecht Eppendorff att stiga fram.”

Sidan 200

”Christian svarade medan han förstrött skar en ny spets av gåspennan.
― Det mesta ni ser i gården tillhör i praktiken köpmän i Hamburg. Far har försökt hålla dem stången länge, men nu går det inte längre. Senaste året har jag försökt tala förstånd med honom, men han fortsatte att strö penningar omkring sig. Det var som om han satte eld på ett redan brinnande hus.”

Summering

3 pennorVälskriven och lättläst historisk spänningshistoria. Jag vill hellre kalla den för spänningsroman än thriller. Jag gillade den och ger den 3 pennor. Den var mycket välskriven. Ser fram emot fler böcker av denne författare.

Vid pennan

Monica

 

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments