Värmebölja

Rena klimakterievärmen nere i södern

Härligt med semester i helvetet! Här är det varmt vill jag säga. Och roligt har man i varmare trakter, har jag hört. Till och med vattnet i poolen är så varmt att det inte längre svalkar. Det är över 34 grader varmt.

Precis så här kändes klimakteriet en gång för ett antal år sedan. Svetten som rann i strida strömmar nerför ryggen, mellan brösten och ut i kläderna. Att aldrig få känna sig fräsch. Hu! Nu är det lika illa. Håret klibbar som om jag konstant stod i duschen. Glasögonen blir inte uppe på näsan och är ständigt lika immiga. Som tur är, är det lika för alla. Svettstinna turister vandrar omkring på varuhusen och söker svalka i affärerna med luftkonditionering. Barernas stolar lyser tomma och riktigt ropar efter att någon ska komma och sätta sig. De som stannar till, väljer inomhus-stolarna.

Jag måste säga att det är tur att jag verkligen är ledig och kan välja att göra vad jag själv vill. Tycker synd om alla de som måste jobba i denna hetta. Kanske går det att vänja sig. Jag vet inte. Men jag vet att jag – trots värmen – verkligen trivs och njuter. Det gäller att dricka mycket och få i sig salt.

Och nu har jag gått över gränsen också, för att boka en golfrunda i den här hettan. DET ska verkligen bli en utmaning. Men det får bli en kvällsrunda och givetvis med golfbil. Det kommer att svalka skönt när vi kör fort fram mellan hålen.

Från och med i morgon blir det konstant klänning, något annat går inte för sig. Jag förstår att även karlarna här nere hade velat bära klänning, eller kanske kilt, för till och med shorts känns för varmt.

En tur till havet och de lite mer fläktande stränderna är nog att rekommendera. Att dessutom bära på lite övervikt i denna värme, känns onödigt. Min förhoppning är att jag ska försvinna lite varje dag och därmed minska omfånget kring midjan. En studie från Uppsala har visat att kvinnor som sover mindre än 8 timmar per dygn har större buk och midja, eftersom sömnbrist ökar aptiten och att mättnadshormonet Leptin minskar och ett annat hormon ökar (Ghrelin, det aptitstimulerande). Jag sover tillräckligt och har inget överdrivet behov av mat. I den här värmen är det snarast törsten som påverkas och så möjligen lite saltbehov. Det binder så klart vätskan. Men i övrigt äter jag mindre än vanligt, dock utan att gå ner ett enda gram. Storleken är fortfarande modell Val, men det gör inget eftersom jag minst av allt tänker prova kläder i den här hettan.

Men som jag njuter ….

Semesterhälsningar från galenpannan
Monica

 

 

Tagged with →  
Share →