Roligt föredrag om Powel Ramel

Fredagen den 25 februari bjöd jag in Ulf R Johansson till Svedala Rotaryklubb. Hans föredrag: Povel och hans skånska rötter, blev mycket uppskattat.

Ulf  berättade att det i år är 100 år sedan Povel Ramel föddes, något vi kanske kommer att märka av i sommar. Det är intressant. Povel föddes 1922, ett år som jag skrivit ganska detaljerat om i min kommande roman – Elvira – som bygger på en sann historia om en kvinnas liv. Även hon var född 1922 men hon lever fortfarande och firar således sitt 100-årsjubileum nu i vår.

Ulf berättade om Povel Ramels skånska kopplingar. Många känner kanske till kopplingen till Övedskloster – hans gods i Skåne. Det var med ett leende jag konstaterade att några av mina anfäder faktiskt arbetade där och min morfars mor och far blev förälskade just på detta gods.

En stor överraskning för mig var att en stor lastbil med Povel Ramels flygel brukade dyka upp i Haglösa utanför Trelleborg på sommaren. Haglösa var andningshål för Povel och ett ställe där man lät honom få lugn och ro. Varje gång jag kör till Trelleborg, kör jag förbi Haglösa och då tänker jag på Povel.

Malmö var en stad som betytt mycket för Povel Ramels i hans artisteri. Där Kronprinsen nu står slog man upp Knäppupp-tältet. Själv var jag inte gammal när jag fick följa med en av hans stora revyer. Då stod tältet bakom Kronprinsen på Hästhagen. På Nöjesteatern började och slutade Povels bana.

Ulf berättade att Povels Ramels liv präglades av den trafikolycka som tog båda föräldrarnas liv. Povel uppfostrades då av sin faster Elise Virgin och läxläsning var inte Povels favoritgren. Däremot blev det studier i både teckning och piano. Därav den underbara dikten/sången Den lille tecknaren som jag för många år sedan uppträdde med på sångkafé och revy.

Här har jag gjort en liten inspelning som du kan lyssna på – helt à capella. Den stämmer in på mig på fler sätt med tanke på mina många år som konstutövare och -utställare. Idag har jag t o m onlinekurs på 5 veckor i Måleri för den som är sugen. Här kan du läsa mer om kursen: Måleri.

Avslutningsvis berättade Ulf att Povel var en duktig kulstötare tycks han också har varit.

 

Jag önskar dig en riktigt fin vecka!

Monica

Tagged with →  
Share →