Så skriver du för unga av Ylva Carlsdotter Wallin – bokrecension

Så skriver du för ungaFormat: Häftad

Antal sidor: 212

Utgivningsdatum: 2017-01-31

Förlag: Ordfront

ISBN: 9789174418941

 

Den här boken köpte jag till mig själv i julklapp.

Typ av bok: Fackbok

 

Den skulle kunna definieras som någon form av skrivarhandbok gällande barnlitteratur.

Hur fångade inledningen mig: Den gjorde mig synnerligen besviken. Inledningen är mycket akademisk och stora delar av boken citerar andra böcker och författare, vilket jag blev ledsen över. Jag köpte boken för att få tips på hur jag skulle kunna lyfta mina barnböcker till en ny nivå. Men denna kunskap får jag leta vidare efter. Boken gav mig inga sådana tips, tyvärr. Allt som stod i den var gammal ”skåpmat” för mig.

Mest positivt

De övningar som fanns med, skulle kunna vara användbara för de som kanske inte skrivit tidigare.

Minst positivt

Det akademiska språket och återkopplingen till andra författare samt citat ur andra böcker.

Baksidestexten – tagen från nätet

Att skriva böcker som barn och unga vill läsa – det är både lockande och svårt. Hur gör man? Vad är egentligen skillnaden mellan att skriva för vuxna och för barn? Finns det något man inte kan skriva om när man har unga som målgrupp?
Så skriver du för unga är den första handboken som riktar sig till dig som vill skriva skönlitterärt för unga läsare. Här guidar författaren och skrivläraren Ylva Carlsdotter Wallin dig in i barnlitteraturens värld, delar med sig av skrivverktyg, inspiration och tips, hela vägen från manusidé tills det är dags att kontakta ett förlag.
Hon ger konkreta råd kring allt från persongestaltning, dramaturgi och vanliga nybörjarfel till hur man hanterar skrivkramp. Här finns dessutom en mängd skrivövningar att utgå ifrån.
I boken får vi också ta del av tankar och idéer från barnlitteraturforskare och framgångsrika författare som Martin Widmark (LasseMajas detektivbyrå), Lena och Olof Landström (Bu och Bä) och Jenny Jägerfeld (Här ligger jag och blöder).

Summering

Jag har läst många handböcker i skrivandets konst. Denna bok var som de flesta. Mycket pratig och passar kanske i en tvåårig utbildning på högskolan. För mig blev den mest en besvikelse. Förmodligen hade jag för stora förväntningar på den.

3 pennorJag ger den 3 av 5 pennor baserat på tydligheten i den för de författare som är nybörjare i genren.

Vid pennan

Monica

 

Share →
0 comments
Social Network Integration by Acurax Social Media Branding Company
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram