Sista färjan från Ystad av Karin Alfredsson

Sista färjan från YstadBokrecension

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Jag gillar verkligen den här spänningsromanen, helt utan blod och våld. Karin Alfredsson, som varit verksam journalist i mer än 40 år, skriver lättläst. Boken handlar om sol-och-vårare. Handlingen är förutsägbar, som alltid när vi läser om lurendrejare. Det är inte utan att jag undrar hur folk kan vara så lättlurade och samtidigt vet jag att scenariot utspelar sig runt om i världen, förmodligen i just denna stund. Det är som om vi vill bli narrade. Karin säger bland annat: ”Bedrägerier är bland de vanligaste brotten, men de blir väldigt sällan anmälda på grund av skam”.

Upplösningen får ett förutsägbart slut. Men Karin Alfredsson lyckas lura mig att tro att boken avslutas med att skummisarna åker fast, tills jag inser att hon överrumplar mig. Vi får en inblick i slutet av romanen i hur det ser ut fem år senare. Jag älskar att bli överraskad när jag läser en bok och Karin Alfredsson lyckades. Hon får mig att le.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

”Mannen och kvinnan har kört i ilfart genom Sverige. De sladdar upp på färjan i Ystad, sista avgången mot kontinenten. De parkerar sin Mercedes på bildäck och kvinnan går en sväng runt caben. När hon kommer tillbaka har F:et på bilens registreringsskylt blivit ett E. De är redo för Europa.

Samtidigt väntar en fyraårig pojke på sin födelsedagspresent hemma i Vällingby.

En svårt sjuk kvinna i Solna läser ett mejl från en sommarstugemäklare. Hon måste nog sälja sitt älskade torp, ändå.

En professor i Bromma ser fram emot en romantisk hotellhelg med sin älskare.

En lantbrukare i Uppland provar en alldeles för dyr ny kavaj och väntar på sms från en förbjuden kärlek.

I Stockholm steker en polis, ovetande om situationen, pannkakor till sina barnbarn och ser fram emot pensionen. Snart kommer hon att hamna i en brottsutredning som inte liknar något hon tidigare varit med om.”

Jag tackar än en gång Bokfabriken för möjligheten att få recensera samt Karin Alfredsson som skrivit en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig.

4 pennorBoken får 4 pennor av mig. Läs den, även om du inte normalt är förtjust i spänningsromaner. Den här är lättläst och gränsar nästan till genren feelgood – eller feelbad – kanske jag ska säga.

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →