Sju skrivtips för att skriva en kärleksroman

Kärleksroman

1 Storyn

Du måste ha en gripande berättelse i botten. Något som fångar läsaren. Vad ska din story handla om? I vilken miljö ska den utspelas? Och under vilken tid? Tidsepoken kan vara både historisk, nutid och framtid. Men du behöver göra noggrann research – oavsett.

2 Till vilken målgrupp riktar du dig?

Vilken målgrupp vill du nå? Tänk på att anpassa ditt skrivande till den målgrupp som du har valt. Tillåt läsaren att få befinna sig i din roman. Vilken språkstil ska du använda? Vilken ålder riktar du dig till? Du måste fånga och övertyga dina läsare. De behöver få igenkänning i det som du skriver.

3 Vilken handling (plot) har din berättelse?

”Plot” är själva handlingen. Det ska finnas konflikter i varje scen. Tänk på att du behöver ha vändpunkter och en dramaturgisk kurva.

Du väljer hur detaljerat du vill skriva, men tänk på att hela tiden fånga läsaren. På vilken plats ska din berättelse utspelas? Finns det romantiska och andra hinder som din huvudkaraktär behöver övervinna?

Skriver du Romance, måste du ha ett lyckligt slut på din story.

4 Miljön

Gör noggrann research för miljön. Se till att du varit där eller åtminstone rest via internet så att du kan beskriva miljön på ett fångande sätt. Men överdriv inte.

5 Karaktärerna

Även här behöver du förbereda dig noga. Gör personlighetstester på dina huvudkaraktärer så att du vet hur de agerar i olika situationer. Det krävs mer än namn för att fånga läsaren. Och du måste vara trovärdig. Subtiliteterna ger liv åt dina karaktärer och väcker känslor hos läsarna. Skapa personliga egenskaper för var och en av dina karaktärer. Ju mer autentiska de är, desto mer sympatiserar läsaren med dem.

6 Fånga läsaren

Fånga läsaren genom att tala till deras sinnen känslor. Använd adjektiv och öka ditt ordförråd med synonymer för att öka läsbarheten. Skapa en ordlista med förslag på gestaltning. Då blir det enklare att skriva. Att skriva att någon är arg, är inte gestaltande och fångar inga läsare. Men om du skriver hur den arga personen beter sig, har du nått ett större mått på gestaltningen.

7 Skapa vackert omslag som lockar till läsning

Tänk på att fånga bokens utformning och utseende utifrån själva storyn. Det finns många duktiga illustratörer som kan hjälpa dig med omslaget.

Du behöver kanske även ta hjälp av proffsen för själva sättningen av inlagan. Välj noggrant ett passande teckensnitt.

Läsaren vill uppleva glädje, hoppfullhet och få drömma sig bort en stund.

Lycka till!

Monica

Tagged with →  
Share →