Skapa stämning – skrivartips

Stephen King säger att du ska välja ut 3-5 detaljer i en scen och därigenom skapa stämningen.

Här bifogas några kända konstnärers bilder. Samtliga bilder förmedlar stämning. Titta noga på varje bild och skriv sedan i EN enda mening en text som illustrerar den stämning som finns för varje bild.

Salvador Dali

Salvador Dali

En av mina favoritkonstnärer är Salvador Dali. Han lyckas ofta med det som ingen annan lyckas med. Jag älskar hans surrealistiska motiv. Ovan ser du två av hans bilder. I den vänstra ser du staden i vilken han tillbringade många somrar som ung – staden Cadaqués och i den högra bilden ser du hur tiden stannat i ett ökenlandskap – en av mina favoriter.

Övning

Gör nu som Stephen King säger; välj ut 3-5 detaljer och skriv en mening om varje bild. Gestalta stämningen!

Paul Gaugin

Paul GauginEn annan känd konstnär som imponerat på mig är Paul Gaugin, framför allt för hans färger. Han inspirerade mig att måla mitt första kraftfulla äpple som sedan låg till grund för min första utställning 1996. Jag ställde ut min konst under tio år.

Gaugin älskade städer. Men när hans konst inte sålde, blev han djupt deprimerad och emigrerade till Tahiti.

 

Övning

Välj ut 3-5 detaljer i ovan bild och gestalta med en mening.

Edvard Munch

En annan konstnär – som inte tillhör mina favoriter – är Edvard Munch. Även han var djupt deprimerad. Hans mest kända målning är Skriet, se nedan.

Edvard Munch

Övning

Välj ut 3-5 detaljer för att gestalta ovan bild med en mening.

Vincent van Gogh

Denna konstnär gillar jag också. Framför allt för hans penselteknik och färg. Det är spännande att de förra året (2021) hittade en ny okänd skiss av honom, föreställande en äldre man som sitter hopsjunken på en stol.

Och i samband med en röntgen av en av hans bilder – Bondekvinna med vit hatt – upptäcktes i dagarna ett självporträtt där han har örat kvar, se nedan. Van Gogh begick självmord endast 37 år gammal år 1890.

van Gogh

Ljuset i Arles fångade honom. Han skapade över 300 målningar här med motiv av allt från stadscaféer till solrosor.

Övning

Plocka ut 3-5 detaljer ur ovanstående målning och skriv en mening väl gestaltad.

 

Lycka till!

Monica

 

Tagged with →  
Share →