Skriva en roman – om hantverket

Just nu går jag en kurs igen i konsten och hantverket att skriva en roman. Ja jag har gått mängder med kurser i detta hantverk sedan hösten 2013 då jag bestämde mig för att börja skriva skönlitteratur. Både fysiska och digitala kurser har jag investerat i. En del strålande medan andra hade haft mer att önska.

Du som känner mig, vet att jag är en person som går till botten med allt jag gör. Inga halvmesyrer här inte!

Alltså pluggar jag denna ädla konst och tänker fortsätta studera i flera år till. (Undrar vad jag ska bli när jag blir stor?) ha ha ha

I julas gav jag mig sex nya onlinekurser. En av dem handlade om hur jag med hjälp av programvaror för animering kan skapa film. Den har jag lärt mig och redan gjort en hel del små filmer för detta. Här kan du se en av dem.

Onlinekurs nr 2 handlar om hantverket att skriva en roman. En otroligt bra kurs, måste jag säga. Den är uppbyggd som en workshop där jag har lärt mig grunduppbyggnaden av romanen och de viktiga tre akterna som ska vara i en läsvärd bok. Övningarna har varit tilltalande och jag har precis insett att jag faktiskt kan använda en del av dem i min slutanalys för eget skrivande. Jag lovar att berätta mer om detta längre fram – ifall du är intresserad.

Nu har jag kommit till scenuppbyggnaden och jag ser fram emot detta digra avsnitt i kursen. Enligt min duktige lärare kommer jag att få tipsen som gör att romanen skriver sig själv. Gissa om jag är nyfiken och sugen på att lära?

Vad kan jag då summera så här långt och dela med mig av till dig som skriver?

Jag har fått en del att tänka på avseende jämförelsen mellan film och böcker. Det blev så intressant att en av kurserna som jag köpt handlar om att skriva filmmanus. Detta ska jag lära mig. Inte för att skriva manus för film utan för att bli ännu bättre på att gestalta i mina romaner.

En bok ska vara uppbyggd utifrån:

  1. Passion
  2. Tema
  3. Fel och brister hos protagonisten/huvudkaraktären
  4. Premissen

Bland det viktigaste jag har lärt mig är att intrigen ska vara fysisk och storyn i boken emotionell. Med tanke på alla mina blogginlägg om Emotionell Intelligens, inser jag att det ligger mycket i detta – något som jag inte hade tänkt på tidigare.

Vad utgör då premissen?

Premissen är antaganden, som utgör förutsättningar i en roman. Om handlingen i romanen genomförs med giltiga slutledningar och om premisserna är sanna, så sägs slutsatsen vara sann.

Karaktärerna i boken

Jag har också fått lära mig finesser som skapar trovärdiga karaktärer. Men som du kanske redan vet är det något som jag ägnat stora delar av min tid under mina 30 år som utbildare. Att utveckla människors styrkor och svagheter ligger mig varmt om hjärtat och jag har själv onlinekurser i ämnet. Här kan du läsa mer om detta i ett av mina tidigare inlägg.

En viktig påminnelse är att som författare tänka på temat när jag skapar min protagonist, dvs huvudkaraktär. De fel och svagheter som karaktären har ska understryka själva temat.

Protagonisten

Det är viktigt att försöka hålla sig till EN protagonist i boken, även om duktiga författare under åren ibland har laborerat med mer än en huvudkaraktär.

Akterna i boken är alltid tre

Jag har lärt mig att uppbyggnaden av en bok sker i tre akter och att boken egentligen slutar i akt 2. Efter det är det endast planer, klimax och avslutet som redovisas för läsaren.

Akt 1 och 3 är oftast korta akter medan hela bokens handling utgörs i akt 2. I akt 2 stöter vi på krisen i handlingen, kampen för att låta det goda segra och sedan upplösningen som kan vara som en uppenbarelse.

Summering

Allt ovan kunde jag givetvis redan men det som var så bra med just den här kursen – så här långt – är detaljerna och tipsen kring uppbyggnaden.

Jag lovar återkomma och berätta mer. Kanske blir jag så laddad av detta att jag till och med skapar en skrivarkurs när jag är klar. Vem vet?

Lycka till med ditt skrivande!

Vid pennan
Monica

 

 

Tagged with →  
Share →