Skriva fiktivt – tipsen som förbättrar

Skriva fiktivtFörra månaden hade jag inspirationskurs i att skriva fiktiv dagbok som sedan skulle kombineras ihop till en novell.

Deltagarna fick själva besluta om de skulle skriva utifrån sitt eget liv eller utifrån någon annans, om de skulle skriva vad som verkligen hände eller enbart fiktivt.

Här är några användbara tips för dig som vill skriva fiktivt.

Vad kan intressera läsaren?

Fundera alltid över vad som intresserar läsaren. Viktigt är att du krokar läsaren hela vägen, oavsett genre.

Blir texten för daglig, är risken stor att din läsare tappar intresset. Glöm inte bygga in minst en konflikt i varje scen.

Gör noggrann research

Jag lägger alltid mycket tid på research, när jag skriver. Hitta fakta bakom det du skriver. Om någon kunnig person läser något som du har hittat på som inte stämmer med verkligheten, är risken stor att du får onödig kritik.

Hantera dina egna rädslor när du skriver

Hantera rädslorGivetvis måste du ta hänsyn till andras känslor men du får inte låta dem styra ditt skrivande. Det är viktigt att få tillstånd från andra som du kanske nämner i din bok, men de får inte bestämma ditt skrivande.

När du skriver fiktion, låt inte rädslan styra dig. Skriv gärna så dramatiskt att du själv skälver i varje andetag, gråter och skrattar om vartannat.

Skapa starka känslor

Låt känslorna fånga språket. Skriv så att varje läsare blir berörd. De bästa böckerna och filmerna talar till vårt innersta. En oförglömlig bok eller film baserar sig på många olika saker – inte minst den inre och yttre utvecklingskurvan (eller som vi säger på fackspråk ’Character Act’). I varje scen MÅSTE du ha med en konflikt.

Släpp loss

Överdriv allt så att du skapar dramatik. Börja alltid med en stark trigger. Ska ett mord ske, låt det komma direkt och backa sedan tillbaka för att läsaren ska få hela upploppet. Men vänta inte till sidan 100, då tappar du läsaren.

Stort lycka till med skrivandet!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Tagged with →  
Share →
0 comments