Skrivartips: Läs!

Ett av de viktigaste tipsen för att kunna skriva är att läsa. Läs massor med böcker. Speciellt inom den genre som du vill skriva i.

Läs böckerDet är som att lära hantverket. Bevaka och se vad andra gör. Ta efter! Kopiera inte texten utan sättet de använder när de skriver.

Själv läser jag minst en bok i veckan, ofta mer. Dessutom, som du redan vet, är jag bokrecensent och varje måndag lägger jag ut en recension över senaste boken jag har läst. Många ber mig läsa och recensera. Ibland tar jag en äldre bok ur bokhyllan eller lånar på biblioteket. Då recenserar jag även den. När jag reser, laddar jag ner e-böcker på min padda och köper på mig pocketböcker som är lätta att bära med.

För varje bok jag läser, har jag en liten lathund som ligger till grund för mitt sätt att recensera. Jag skriver ärligt vad jag tycker om varje bok. Ibland gör jag en djupare analys, andra gånger räcker det med en rekommendation.

Fundera gärna varför vissa böcker tilltalar dig. Jag har försökt komma underfund med detta. Tycker det är svårt att plocka ut vad det är som gör att jag faller för dem. Det är lättare att kritisera och berätta om varför jag inte tycker om en bok. Där går det snabbt att sätta tummen i ögat, så att säga.

Men vad är det som gör att vi gillar en bok? Vad är det som gör att du fastnar för det du läser?

Jag tror att det framförallt handlar om att skapa odödliga karaktärer. De behöver inte vara perfekta, snarare oförglömliga. Vad tror du?

Vid pennan
Monica

 

Tagged with →  
Share →