Currently viewing the category: "Skrivartips"

Värm upp ditt skrivande

Det är dags att värma upp …

Hetta upp texten

Du har en enorm gåva till mänskligheten – din karaktär. Så snart du skapat din huvudkaraktär, ska du nämligen ge bort henom.

Kanske sitter du med en tom sida framför dig. Det är dags att börja skriva. Tänk då på att det du skapar är både personligt och offentligt. För är det ditt eget, sedan läsarens.

Att skriva kan vara både euforiskt upphetsande (lätt) och väldigt arbetsamt. Bit ihop och kör på!

Jag citerar (fritt översatt) Marianne Moore:

”Litteraturen är en fas i livet. Om du är rädd för den blir situationen oåterkallelig; om den är alltför bekant, kan det du säger vara värdelöst.”

Här är länken ifall du själv vill läsa mer av henne:
Picking and Choosing by Marianne Moore – Poems | poets.org

Men skrivandet i sig är inget mysterium. Det är ett gigantiskt hantverk som du behöver lära från grunden. Vill du bli en bra författare, behöver du – precis som en snickare – hyvla ner dina meningar.

Som författare kan du bli besatt av din karaktär. Även den måste hyvlas och formas. Karaktären är central i romanens resa.

Språkets energi är viktig. För att uppnå energin, behöver du också läsa massor.

Uppvärmningsövning

Ett tips som jag brukar ge mina deltagare i skrivarkurserna är:

 • Gå till bokhyllan och ta ner en bok på måfå.
 • Slut ögonen när du slår i boken.
 • Placera fingret slumpmässigt på något ord i boken.
 • Skriv ner ordet du pekar på samt de tre föregående orden och de tre efterföljande orden.
 • Nu har du en fras på sju ord!
 • Ta dessa ord, sätt en timer och skriv i fem minuter baserat på dem.
 • OBS! Du får inte tänka när du skriver – bara skriv allt som kommer för dig.
 • Läs igenom vad du har skrivit.
 • Går det att använda?
 • Läs nu allt baklänges.
 • Stryk under / Markera en fras som:
  • Har energi
  • Överraskar dig
 • Ta nu frasen/fraserna och skriv en novell eller dikt baserad på den/dessa.

Ovanstående övning ger dig energi och får igång ditt författarskap. Den är ren och skär uppvärmning. Träna gärna på detta varje dag. Du kommer nämligen att upptäcka nya fraser dagligen.

 

Lycka till med skrivandet!

Monica

 

 

Mina böcker

Böckerna

Nu finns widgets för att direkt beställa mina böcker på nätet. Nedan ser du de böcker som Books on Demand har producerat. Jag har även andra böcker såsom min roman Porten till friheten och fackboken FramgångsRIK & Lycklig. Romanen kan du köpa på nätet. Boken FramgångsRIK & Lycklig kan du också köpa på nätet men den kan du även köpa direkt av mig med fantastisk rabatt. Se här:

Boken ”FramgångsRIK & Lycklig” (simplesignup.se)

Barnboken Axel, Erik och sjöodjuret Fnurk (nysläppt):

Barnboken Axel, Erik och sjöodjuret Fnurk – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Barnboken Pojkarna Bus och de 3 nycklarna:

Pojkarna Bus och de 3 nycklarna – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Handboken Börja skriva framgångsRIKT:

Börja skriva framgångsRIKT (handbok för dig som skriver) – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Fackboken Bli framgångsRIK i Excel:

Bli framgångsRIK i Excel – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Handbok för textproduktion:

Handbok för textproduktion – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Handboken Redigera framgångsRIKT:

Redigera framgångsRIKT bok – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Antologin Lyckliga tider:

Lyckliga tider – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Välkommen med din beställning!

Monica

 

Varför skriver du?

Varför skriver du, tror du?

Mitt skrivande

Jag var inte mer än elva år gammal då jag fick min första skrivmaskin – en Halda. Sedan bytte min morfar ut den mot en reseskrivmaskin OCH en självstudiekurs för skrivandet.

Att skriva kan vara absorberande och involverande. Det kan få dig att känna dig levande, koncentrerad och euforisk. Processen fokuserar och distraherar. Rutinen är beroendeframkallande. Det återskapar kanske något i dig som du tidigare har förlorat utan att märka det.

Skrivprocessen är ofta mer givande än slutresultatet. När du lyckas fånga något lysande, blir nöjet desto större. Känslan av förundran. Valet över att tillåta något nerskrivet.

Skrivandet kan vara terapeutiskt. Det kan väcka upp dig, tvinga dig bortom intelligens och uppmärksamhet. Forskning har visat att vi aldrig är lyckligare än när vi arbetar mot något mål.  Vilket är ditt mål?

Du som författare måste resa in i dig själva för att skapa sanning via fiktion. Den resan kan vara lika kraftfull som om du besteg Mount Everest.

Vilket är ditt skrivmål? Har du avsatt tid i din kalender för att skapa detta resultat?

Mitt mål är att skriva många nya fackböcker under 2023 och jag har avsatt daglig tid (ett par timmar/dag) för ändamålet.

Lycka till!

Monica

Texten du skriver är den synliga delen av ett isberg

Din text är den synliga delen av ett isberg. Ernest Hemingway uppfann isbergstekniken genom att uttrycka kunskapen som en författare delar med sig vid skapandet av romanen eller dikten. Alla undertexter är den oupptäckta nedsänkta delen av samma isberg.

Isberg

Författaren väver in undertexten. På så sätt blir språket elliptiskt utan att bli ogenomskinligt. Läsaren kan själv fylla i luckorna och skapa en egen dimension av berättelsen.

Undertexten stannar oftast kvar hos läsaren och gör att de inte glömmer romanen.

Men tänk på att skapa en genomtänkt karaktär med hög trovärdighet. Låt karaktären bli något som läsaren värnar om – oavsett om karaktären är ond eller god.

Citat (fritt översatt) Ernest Hemingway:

” Författaren har ett tomt papper, pennan och skyldigheten att uppfinna sannare text än verkligheten … att ta det som inte är påtagligt och göra det helt påtagligt och … så att det verkar normalt … då kan det bli en del av upplevelsen för läsaren.”

Att skriva förändrar människor. Skrivandet skapar nya världar. För vissa blir skrivandet en konst. För andra ett spel.

Så jobba hårt med undertexten! Få läsaren att bibehålla din berättelse i sinnet långt efter att boken är utläst.

Lycka till!

Monica

Vad krävs för att jobba som författare?

Kanske arbetar du redan så här. Om inte, förbättra din arbetsprocess genom att följa denna checklista. Om du är sugen på att skriva fackböcker, kan jag dessutom berätta att jag har skrivit min 70e fackbok med titeln ”Skriva fackböcker”. Den redigerar jag just nu.

 1. Du får en idé
 2. Planera noga för din idé! Det gör jag.
  Skriv in tid i din elektroniska kalender så att du verkligen får igång planerna. Tidsätt även själva planeringsfasen.
 3. Gör research (själv gör jag ca 1 års research)
 4. Börja skriv!
  Välj ”ful-skriva” så slipper du får problem och ångest kring ditt skrivande (något som annars ingår i den kreativa fasen). Du kan skriva på dator, manuellt med papper och penna, eller varför inte (som jag ibland gör) tala in via din telefon och skicka texten som ett mail till dig. Då kan du klippa och klistra in den i ett dokument.
  Behöver du stöd för skrivandet rekommenderar jag min fackbok ”Börja skriva framgångsrikt”. Du hittar den här: Sökresultat för: ”börja skriva framgångsrikt” (bod.se)
 5. Checka ditt dokument genom Dispositionsläget. Är dina scener/kapitel i rätt ordning? Följer du den dramatiska kurvan?
 6. Låt texten/ditt manus vila. Jag låter vissa manus vila upp till ett år.
 7. Dags att börja redigera! Redigeringsfasen är för mig oftast sjutton omgångar för en roman, mindre för en fackbok.
  Behöver du stöd, rekommenderar jag min fackbok ”Redigera framgångsrikt” som du hittar här: Redigera framgångsRIKT (bod.se)
 8. Behöver du sätta inlagan till din bok själv? Eller har du valt att betala för yrkesrollen? Om du ska sätta den själv och behöver stöd för hur layouten bör se ut, rekommenderar jag min fackbok ”Handbok i textproduktion”. Du kan läsa mer om den här: Handbok för textproduktion – Layout, design och formgivning (bod.se)
 9. Presentera din bok på bloggar, i sociala medier mm. Ju fler, desto bättre. Du bör också skicka e-post och brev till förlagen där du presenterar din bok. Tänk på att väntetiden från förlag kan vara lång. Det finns förlag som aldrig svarar. Andra kan låta dig vänta upp till två år innan de återkommer. Inse att du kommer att få massor med refuseringsbrev/-mail, tyvärr.
 10. I bästa fall får du ett traditionellt förlag som antar boken. Då kostar utgivningen ingenting. Men tyvärr är alla förlag inte beredda att satsa tillräckligt på dig. Att bli antagen av ett traditionellt förlag innebär således inte att du kommer att tjäna pengar på din bok.
  Väljer du hybridutgivning måste du själv bidra med kapital för lanseringen. Det kan vara allt från några tusen till upp emot sjuttiofem tusen kronor. Där är det viktigt att du gör kalkyler för att se när du kommer att göra en break even, dvs när kommer du att börja tjäna pengar på din bok.
  Väljer du att ge ut den själv, behöver du anlita experter som hjälper dig nå ut på marknaden utifrån de yrkesroller som säkerställer att din bok är ett godkänt hantverk.
  Slutligen kan du välja att lämna in ditt manus till ett print-on-demand-förlag. Då har du endast en liten investering men tjänar å andra sidan inte mycket per såld bok. Mina böcker ovan är utgivna på det sättet via Books on Demand (BoD.se)
 11. Hur ska boken ges ut och tryckas? Den ska kanske både vara tryckt som inbunden, i pocketformat, som e-bok eller ljudbok.
 12. Försäljningen sköter sig inte själv. Jag har 10.000-tals följare i olika sociala media. Trots det kan det vara trögt att få försäljningen att rulla på. Du behöver förmodligen stå på mässor, åka ut och föreläsa osv, för att få ihop försäljningen. Och glöm inte releasen. Ska du ha en fysisk release eller digital? Om du väljer fysisk, var, när och hur?

 

Lycka till!

Monica

Använd mallar för gestaltningen

När jag skriver skönlitteratur, använder jag ett antal mallar för att hela tiden förbättra min gestaltning.

BeteendekompassenDessa mallar använder jag:

 1. Beteendekompassen
 2. Fiskekroken
 3. Filmiskt tänkande
 4. Gestaltningsmall
 5. Storyboard

Kanske vill du ha dessa mallar? Om så är fallet, kan du få köpa dem av mig till en liten kostnad. Jag lovar att de verkligen är värda att satsa på.

Nu när jag lägger ner min onlinekurs-verksamhet, kan jag ändå hjälpa dig genom att stötta med mallarna.

Beteendekompassen är en fysisk fantastiskt sak som jag använder när jag coachar människor. Den får du inte, men däremot får du en mall som förtydligar vad du ska skriva och hur du ska tänka. Jag har använt mig av beteendekompassen för att utveckla en mall som fungerar för dig som skriver och vill förbättra din gestaltning.

Fiskekroken ställer ett antal användbara frågor som du använder i varje scen.

Mallen för filmiskt tänkande, hjälper dig bygga upp hela scenen som om den vore på film.

Gestaltningsmallen stödjer dig och talar om VAD du ska skriva i scenen för att läsaren ska uppleva det som om hen är scenens karaktär.

Slutligen storyboardsmallen hjälper dig sätta VARJE scen i din text. Den är skapad i PowerPoint så att du därmed själv kan skriva direkt in i den. Instruktion för detta medföljer mallen.

Vill du köpa mallarna för endast 200 kr inkl moms? Klicka på länken, så kontaktar jag dig med instruktioner om hur du gör.

Köp mallar för ditt skrivande (simplesignup.se)

Välkommen!

Monica

 

Beskriv scenerna med hjälp av ledfrågor (till dig som skriver)

Innan du börjar skriva är det viktigt att du funderar fullt ut över varje scen. Du kan använda mina ledfrågor för att beskriva dina scener.

Ställ dessa frågor för att beskriva scenerna:

 • VEM är huvudkaraktären, och vilka fler är inblandade?
 • VAD är det viktigaste som händer i scenen?
  Om det inte finns något viktigt, stryk scenen!
 • NÄR händer detta?
 • VAR sker det?
 • VARFÖR måste detta ske?
 • HUR bidrar detta till din hjältes fruktansvärda problem?

Andra frågor som hjälper till att besvara scenen:

 • Vilken hemlighet kan avslöjas i den här scenen?
 • Introducerar du en plot twist eller en subplot?
 • Vad är målet med scenen? Detta är den viktigaste frågan för VARJE scen.

Jämför med min kommunikationshand, se nedan. Den kan också vara bra att använda för varje scen. Jag använder den dessutom för ALLT jag gör, även när det gäller att planera, strukturera osv (därav ledtexten).

Kommunikationshanden

 

Lycka till!

Monica

När kungen dör av Elina Backman – recension

När kungen dörFormat: Pocket

Antal sidor: 495

Utgivningsdatum: 2022-08-16

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178356270

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Spänningsroman

Hur fångade inledningen mig: Jag tyckte tyvärr inte att jag blev fast förrän långt in i boken. Här kan du själv läsa inledningen:

”Forsdöttrarna
Gustav Adolfs 1989
De är forsdöttrarna. Framåt småtimmarna, när koltrastarna kvillrar, smyger de bort till forsen När marken är fuktig och jorden porös. En tät dimma svävar ovanför det mörka vattnet och får allt att se trolskt ut. Huden knottrar sig. De klar av sig, vadar ut mitt i älven och står stilla så att vattnet tar dem till sig. Först vattnet, sedan dimman. De dricker trolldryck ur näveraskar, alltid på samma sten, alltid samma mängd. Efter det offrar de något till forsen.”

VILKEN är själva handlingen: En spänningsroman knuten till en journalist och ett gäng poliser. Den handlar om flickor som försvinner.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Tilltalande.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Journalisten Saana Havas är på semester utanför Helsingfors när hon får reda på att en tonårs­flicka mördades i byn för trettio år sedan. Saana börjar gräva, men ingen i den lugna idyllen tycks uppskatta att gamla sår rivs upp.

I Helsingfors utreder kriminalkommissarien Jan Leino ett besynnerligt mord. En kropp brännmärkt med symboler har hittats. Snart upptäcks ytterligare en kropp med liknade ärr och det ser ut som om staden drabbats av en seriemördare.

Saana och Jan träffas på en blinddate och upptäcker snart kopplingar mellan sina utredningar …”

Mest positivt

Välskriven och spännande. Andra halvan av boken var svår att lägga ifrån sig.

Minst positivt

Boken hade utan att förlora på det kunnat kortas ner med minst 100 sidor. Den var alltför segdragen i början. Gillade inte heller de kursiverade kapitlen som var svårlästa. Hade kunnat skrivas utan kursivering. Dessutom fastnade jag på vissa ställen eftersom de var fulla av upprepningar. Meningar i rad började med ’Hon’, ’Han’ och Jan, exempelvis. Se valda delar nedan. Dessutom byter författaren tempus, vilket borde ha ändrats i förväg.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 68

”Hon skulle agera som en true crime-journalist eller en deckarförfattare. Hon skulle undersöka och intervjua, tills hon så småningom kunde bygga upp en helhetsbild av Helena och händelserna kring hennes död. Hon skulle kunna dokumentera allt och slutligen skriva ihop en berättelse om det hela, även om hon inte fick fram hela sanningen.  … Hon har en benägenhet att gå händelserna i förväg .Hon är alltför bra å att bygga upp så enorma mål åt sig själv att inledningspressen växer sig oöverstiglig. ”

Sidan 82

”Han har alltid varit dålig på att förutse hunger och att fylla på matförråden. Han sakat in vid matbutiken och hoppar av cykeln. Han måste hämta något litet.
Jan anländer till Ekgården en timme senare, efter att ha ätit en klibbig skyddsförpackad triangelmacka och två bananer. Jan kommer ihåg hur Heidi någon gång jävlades om ifall Jan inte har hört talas om en-banan-om-dagen-regeln. Jan har aldrig varit bra på att följa några som helst riktlinjer när det gäller kosten.”

Sidan 100

”Hon är kompetent och effektiv och gör aldrig någon affär av sig själv. Hon har aldrig upplevt att hon jobbar åt ledningen .Hon tjänar offret och offrets anhöriga.”

Summering

En bra spänningsroman som dock hade kunnat vara kortare. Jag ger den 3 av 5 pennor, baserat på upprepningarna och längden. Men uppmuntrar dig att läsa den. Mycket spännande och ett härligt avslut som inte var helt självklart.

Vid pennan

Monica

Nanowrimo och mina kommande fackböcker

Ja så var då november och mitt intensiva skrivande över. Jag vann med råge. Slutade på över 72.000 ord (men i själva verket skrev jag mer än 75.000 ord). Så nöjd!

Att kämpa och få uppskattning för det – är guld värt.

Som du kan se av nedanstående bild, blev det två fackböcker. Dels boken ”Skriva fackböcker”, dels boken som jag initialt döpte till Bröllopsboken men som nu har fått titeln ”Smekmånad livet ut”. Det är en bok för alla par-relationer. En bok som mina deltagare under de senaste 30 åren bett mig skriva. Den innehåller massor med övningar för paren som genom dessa kan utvecklas tillsammans och bättre lära sig förstå varandra. Det här är en bok som borde finnas i alla hem.

Boken ”Skriva fackböcker” fick du läsa lite om i fredags. Kanske vill du få en bok som hjälper dig från A till Ö att skriva fackböcker? Hör gärna av dig för mer information.

Böckerna ska nu ligga till sig lite och sedan redigerar jag dem. Min förhoppning är att de kommer ut i början på nästa år.

Här kan du se lite mer av min statistik från Nanowrimo:

Du ser hur jag jobbade, dag för dag. Men det var inte alltid det gick som på räls … Här ser du hur olika jag lyckades skriva. En bra statistik, tycker jag. Du ser även snittet per dag.

Nanowrimo 4

Och detta skrivande är inte nog …

Jag släpper inom kort barnboken ”Axel, Erik och sjöodjuret Fnurk”. Har nämligen vunnit en baksidestext-tävling hos BoD som ger ut den. Gissa om jag är glad. Men mer om detta i nästa blogginlägg.

Och givetvis fortsätter jag även att redigera romanen ”Elvira” (som ska döpas om till något annat). Även den återkommer jag om i nytt inlägg.

Jag önskar dig en riktigt GOD JUL!

Monica

 

 

 

Nya barnboken: Axel, Erik och sjöodjuret Fnurk

Tjoho! Nu är den på gång.

Jag har precis lagt beställningen till tryckeriet/förlaget.

Helt otroligt. Deltog i en tävling med baksidestexter och vann. Så äntligen är barnboken på väg ut.

Tack också till alla gulliga testläsare som varit behjälpliga med manustexten.

Så här ser omslaget ut. Eftersom jag varit begränsad av färdig mall, kunde jag inte göra så mycket mer. Mina två svenska barnbarn har ritat bilden av Axel, Erik och sjöodjuret Fnurk.

Förhandsex omslag

Storyn började med att jag hade lovat att skriva en bok tillsammans med Axel. Han hittade min pendyl som jag använt under årens lopp till mina hypnosklienter för att mäta deras mottaglighet. Axel undrade hur den funkade och jag förklarade. Så genom pendylen skapades det snälla monstret i boken.

Boken riktar sig framför allt till barn i åldern 6-9 år men även mindre barn och lite äldre kan njuta av spänningen i den.

Vill du förhandsboka ett exemplar? Priset kommer att bli 85 kronor + frakt för den tryckta boken med mjuka sidor. E-boken blir billigare och jag kommer att ha extrapris på e-boken under en fjortondagarskampanj i samband med bokreleasen.

Klicka på länken för att förhandsboka ett exemplar av barnboken. Jag berättar hur du ska göra för att betala.

Trevlig läsning!

Monica