Skuggpojken av Carl-Johan Wallgren – recension

SkuggpojkenFormat: Pocket

Antal sidor: 384

Utgivningsdatum: 2014-06-05

Serie: Danny Katz (del 1)

Förlag: Bonnier Pocket

ISBN: 9789174294040

Recensionsex: Nej

 

Boken är slutsåld men finns som ljud- och e-bok.

Typ av bok: Thriller

Enligt nätet har Bokus.com ställt några frågor till författaren. Jag tar med svaren här:

Vem är Danny Katz?
”Den kantstötte hjälten i thrillerserien. Judisk far, jämtländsk mor. Före detta ungdomsbrottsling, hemlös och drogberoende. Men också ett språk- och datageni med en bakgrund inom försvarets underrättelsetjänst. När vi kommer in i handlingen är han drogfri sen några år tillbaka och driver en liten översättarfirma i Traneberg i västra Stockholm.”

Hur skiljer det sig att skriva deckare i förhållande till romaner?
”En thriller är mer plotdriven än en vanlig roman. Tempot är högre i deckargenren, språket rakare, mindre ornamenterat. Och så drivs ju handlingen framåt av cliffhangers och spänningsmoment på ett helt annat sätt än i en vanlig roman.”

***

Hur fångade inledningen mig: Jag fångades omgående. Har aldrig tidigare läst något av Carl-Johan Vallgren, alias Lucifer. Men jag kan lova; det var absolut inte sista gången. Romanen är helt suverän.

VILKEN är själva handlingen: Den handlar om ett barns och en vuxen mans försvinnande.

Intrigerna: Välskrivna. Jag älskar att bli överraskad och det har jag blivit i den här romanen – flera gånger.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa. Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnelbanestation i Stockholm. En främmande kvinna tar honom vid handen och går därifrån, och han är borta. Många år senare försvinner också pojkens bror, Joel Klingberg. Hans fru vänder sig till Danny Katz, makens gamla vän från försvarets tolkskola, ett språkgeni med solkig bakgrund, och ber honom om hjälp. Katz går motvilligt med på att börja leta, och upptäcker snart att det finns fler hemligheter i den mäktiga familjen Klingberg.

Skuggpojken är en resa in i människans djupaste mörker, en värld där inte ens döden betyder slutet.”

 

Mest positivt

Romanen är omöjlig att lägga ifrån mig. En formidabel författarröst. En av de absolut bästa thrillers som jag läst i år.

Återger några sidor som brukligt

Precis som jag brukar i mina recensioner, låter jag dig smaka på författarrösten. Jag återger dialoger med talstreck även om de i romanen är skrivna med citationstecken.

Sid 101

Julins villa låg i Smedslätten i Bromma, inte mer än ett par kilometer från Katz adress, men ändå en helt annan värld. Det hade gått bra för Capitol Security de senaste åren, så bra att Julin kunnat lämna försvarets gamla hyresrätt i Solna och köpa en lyxkåk på trehundra kvadratmeter i suterräng med utsikt över Mälaren. Att mannen var i säkerhetsbranschen märktes. En tre meter hög trädgårdsmur omgav fastigheten. Han hade låtit installera en modern säkerhetsgrind som ledde in till tomten.
Katz parkerade bilen på den mörkare sidan av gatan, gick bort till grinden och ringde på klockan. Hundskall hördes från en byggnad längre bort. Det gick någon minut innan Julin svarade i porttelefonen.
― Det är Katz, sa han. Jag behöver din hjälp.”

Sid 200

”― Visade han aldrig de där föremålen för polisen?
― Nej. Det skulle bara göra förbannelsen ännu mer kraftfull, trodde han. Jag vet att det låter konstigt, men så upplevde man det inte när man levde mitt i händelserna. Jag växte liksom in i alla de där underligheterna, i hela det där livet, på gott och ont.
― Så du stannade kvar hos familjen?
― Ja. Det gällde att undvika Pontus bara. Han stötte till och med på tjänstefolket. Jag bodde i huset året runt, hade inte ens semester. Tyckte inte att jag behövde det eftersom jag fick följa med på familjens resor.
― Segelsemestrar?
― Lyxkryssningar. Kurortsvistelser. En gång hyrde de en hel skidanläggning i Schweiz. Och så var vi mycket i Karibien, på Bahamas, Jamaica, i Dominikanska republiken. Gustav hade kvar intressen där. Sockerplantager. Bauxitgruvor. Hundratals anställda som slet som djur. Bara svarta män. Det var de där konstrasterna igen, det som definierade familjen … kontrasterna i deras liv.”

Summering

5 pennorEn otroligt bra thriller. För mig ny författare. Den får högsta betyg dvs 5 av 5 pennor av mig.

Vill du läsa något gripande med oväntat slut, rekommenderar jag den varmt.

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →