Skuggsystern av Lucinda Riley – bokrecension

SkuggsysternFormat: Storpocket

Serie: De sju systrarna (del 3)

Antal sidor: 577

Utgivningsdatum: 2020-06-02

Förlag: Strawberry Förlag

ISBN: 9789189057029

 

Detta är den tredje boken i serien. Jag fick dem i födelsepresent för något år sedan av mina döttrar. Har sparat denna och kände nu att jag verkligen ville veta mer om systrarna. Älskar upplägget i böckerna där jag även får delta i historien.

Typ av bok: Feelgood, drama, kärlek

 

WANT: Det handlar om Star, systern som vill veta sitt ursprung

NEED: Star har ett stort behov av att få höra till

VAR utspelar sig romanen: London

NÄR utspelar sig romanen: Nutid (Star) och dåtid, dvs seklets början (Stars släkting)

VILKEN är miljön: Framför allt engelska landsbygden och stora gods och gårdar

VEM är protagonisten: Star är således den tredje systern i syskonskaran

VILKA styrkor och svagheter har protagonisten: Hon är tyst, lite blyg och en ensamvarg. Duktig på matlagning och att ta hand om andra

Hur fångade inledningen mig: Som i de två tidigare böckerna i serien, blev jag väldigt snabbt fast

VILKEN är själva handlingen: Star letar efter släktskapet. Vem brås hon på? Kommer hon att hitta sina släktingar?

Finns det någon röd tråd: Absolut! Boken varierar mellan nutid och dåtid, där vi får veta bakgrunden till Stars ätt

Intrigerna: Många härliga intriger som hela tiden fångar mig som läsare

Miljöbeskrivningarna: Underbara miljöbeskrivningar. Blir verkligen sugen på att resa dit

Dialogerna: Hållbara och driver handlingen framåt

Mest positivt

Upplägget som varvar nutid med historisk dåtid. Att få lära känna de olika huvudkaraktärerna är underbart och boken är välskriven. Ville inte att den skulle ta slut, trots att den var tjock som en tegelsten.

Minst positivt

Att den faktiskt tog slut och nu är min nyfikenhet på topp. Vill veta mer om övriga systrar.

Andra recensioner över denna författare

De sju systrarna, första boken som handlar om Maia och staden Rom.

Stormsystern, andra boken som handlar om Ally, Bergen i Norge och Edvard Grieg.

 

Några valda texter ur boken

Som alltid bjuder jag på några utvalda textstycken utan spoilers. Dialogerna i texten är skrivna med citat men eftersom jag citerar ur boken, väljer jag att ta mig friheten att omvandla dialogerna med talstreck.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Skuggsystern är den tredje delen i succéserien De sju systrarna som har förtrollat en hel värld. Star D’Aplièse står vid ett vägskäl efter hennes adoptivfars hastiga död. Han efterlämnade varsin ledtråd till Star och hennes fem systrar, så att de skulle kunna ta reda på mer om sitt ursprung. Ett antikvariat i London blir första steget på Stars resa. Hon får nya vänner och inser att hon har kopplingar till en kvinna vid namn Flora MacNichol, som ett hundra år tidigare slets mellan passionerad kärlek och sina plikter motfamiljen. Floras otroliga livshistoria förändrar Star. Hon kan äntligen stiga utur sin syster CeCes skugga och öppna sitt hjärta för kärleken.”

Sidan 150

― Det är det här jag älskar med att komma upp i bergen, andades han. Man känner sin egen obetydlighet. Vi är blott nålstick i detta vidsträckta kosmos.
― Ja, och det kanske är därför som de i London verkar så uppfyllda av sin egen betydelse.
― De känner sig som herrar över sina egna universum i sina städer byggda av människor, medan här ute …, Archie avslutade inte meningen utan tog bara ett djupt andetag med frisk luft. Har du någon gång bestigit något av de här bergen, Flora?
― Naturligtvis inte. Jag är flicka. Mama skulle få slaganfall om jag föreslog något sådant.
― Skulle du vilja göra det? I morgon? Archie tog hennes hand. ― Det skulle bli ett äventyr. Vilket av dem skulle det bli, tycker du? Det där? Han släppte hennes hand och pekade längs passet. ― Eller kanske det där?
― Om något så skulle det naturligtvis vara det högsta. Och det är Scafell Pike. Flora pekade på det högsta berget, vars topp för närvarande doldes av en molngloria. ― Det är det högsta i England och min far säger att utsikten från toppen är makalös.”

Sidan 300

”Freddie lutade huvudet bakåt och skrattade.
― Herregud, ni kommer verkligen att bli en utmaning för mig. Men en som jag ser fram emot att klara av.
Flora kände hur hans fingrar kramade hårdare om hennes midja och tryckte sig in i huden.
― Vi ska tillkännage vår förlovning så snart vi kan. Vi skulle nästan kunna tillkännage den nu med tanke på att större delen av London befinner sig i det här rummet.
― Ja, det borde vi göra. Flora ville inte ha några möjliga flyktvägar efter i kväll.
Freddie stirrade på henne.
― Menar ni allvar, miss MacNichol? Skulle ni känna er bekväm med att jag tillkännagav vår förlovning nu?
― Naturligtvis. Det gör ingen skillnad om det är nu eller i morgon eller nästa vecka. Ni har bett mig att bli er hustru och jag har tackat ja.”

Sidan 500

”― Orlando, snälla, sakta ner. Jag gör mitt bästa för att ta in allt det här, men det är svårt.
― Förlåt mig. Som jag sa tidigare borde jag hålla mig till skönlitteratur, inte verkligheten.
Sedan blev han tyst som ett utskällt barn medan jag försökte smälta det han hade berättat för mig
― Får jag säga något? sa han försynt.
― Ja, suckade jag
― Det finns något som du borde se, miss Star.
― Vad är det?
Han gav mig en utskrift.
― Hon är här i England nästa vecka. Föreläser på Cambridge, sitt gamla lärdomsäte.
― Jaha.
Jag läste det i blindo och lade sedan ifrån mig det.
― Är det inte fantastiskt? Att nå dit hon är nu utan en privilegierad bakgrund. Det visar bara att världen har gått vidare.”

Summering

4,5 pennorHelt underbar bok, tjock men lättläst och så gripande. Jag rekommenderar den varmt och ger den 4,5 av 5 pennor. Mycket bättre än så här kan det knappast bli.

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram