Swegram – ett verktyg för att analysera text

Jag använder alltid LIX-verktyg för att analysera min text. Samtidigt har jag andra ovärderliga verktyg för att synliggöra adjektiv, adverb och passiva verb – något som måste redigeras för att förbättra gestaltningen, när jag skriver.

Men jag har även hittat verktyget Swegram. Här får du lite information om detta – ifall du vill prova.

 

SWEGRAM syftar till att ge möjlighet att märka upp och analysera texter på svenska och engelska. Du kan ladda upp en eller flera texter och annotera dessa på olika lingvistiska nivåer med morfologisk och syntaktisk information. Annoterade texter kan sedan användas för att få fram statistik om texterna med avseende på meningslängd, antal ord, läsbarhetsmått, ordklasstatistik med mera.

Jag la upp första kapitlet i min kommande roman (med arbetsnamnet FÖRLÖST).

Fick fram följande intressanta analys:

Swegram 1

Jag ser framför allt att jag inte har några felstavningar eller särskrivningar. Värdefullt!

I en Frekvensordlista kan jag se alla ordklasser. Intressant!

Jag uppskattar att få veta hur många gånger jag skrivit vissa pronomen, exempelvis. Här kan du se själv. Detta gör att jag kan förbättra min text genom att arbeta än mer med den.

Swegram 2

Jag har skrivit ordet ”sig” 11 ggr.

Ordet ”nog” (som definitivt kan strykas) förekommer två gånger.

Swegram 3

Lycka till med redigeringen!

Och du, om du vill gå min inspirationskurs för Redigering, kan du klicka och beställa den här. Endast 300 kr inkl moms för en mycket omfattande redigeringskurs som gör allt lustfyllt.

Milords Skrivar-inspiration – Redigering

 

Monica Ivesköld
Milord Inspiration/Resultat Direkt

 

Tagged with →  
Share →