Systerskap av Katerina Janouch

Bokrecension

Systerskap av Katerina JanouchJag har aldrig varit uppslukad av Katerina Janouchs böcker. Har läst några av dem. Hon har ett fint språk, härlig gestaltning och bra innehåll. Ändå har där ständigt varit något som gnagt och gjort att jag inte läst med odelad förtjusning. Så läste jag boken Bedragen, den första i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Här kan du läsa min recension om Bedragen.

I bokhyllan stod även bok nr 2 i serien; Systerskap. Då klickade det mellan mig och boken, kan jag säga. Kanske var det för att jag redan kände Cecilia Lund och hade mina sympatier hos henne, kanske var det att innehållet i boken tilltalade mig mer. Jag sträckläste. Kunde inte släppa den. Ville veta hur det skulle gå för dem alla i deras personliga kris.

Boken kändes äkta, på ett sätt som jag inte upplevt Janouchs böcker tidigare.

4 pennorDen här serien rekommenderar jag varmt och ger Systerskap 4 av 5 pennor.

Så här står det på förlagets hemsida:

”Läs Katerina Janouch serie om barnmorskan Cecilia Lund och hennes stora familj! Här möter vi Cecilia, maken John och deras fyra barn men även Cecilias två systrar och den framgångsrika modern som mera tänker på sitt yrke än på sin familj. Serien kretsar kring familjeliv på 2000-talet där lyckan blandas med smärtsam svartsjuka och där kvinnligt systerskap skänker tröst och gemenskap.

Familjen Lunds hus på Lindängstorget är till salu. Efter Johns otrohet har Cecilia och John separerat och plötsligt är Cecilia varannan vecka-mamma. Hon saknar familjelivet och kastar sig in i arbetet som barnmorska och låter sig uppslukas av dramatiken på förlossningen. Samtidigt bär hon på en ilska och tycker att singellivet är ovant och svårt. Kanske kan mötena med John hos terapeuten hjälpa henne att få ordning på tillvaron? Ett telefonsamtal visar sig avgörande på flera sätt. Plötsligt förstår Cecilia var hennes känslor finns. Med ens är hon redo att slåss för det som är viktigt.

Samtidigt som Cecilias familj håller på att söndras hamnar hon mitt i en annan kris. Det börjar med en rad brutala övergrepp i city. Därefter försvinner Cecilias systerdotter plötsligt oförklarligt, rykten och skvaller sprids på nätet och begreppet systerskap får en ny innebörd – vad händer när offret själv blir förövare? Och kan hämnd verkligen vara den rätta vägen till jämlikhet?”

Vid pennan
Monica

Share →