Tävla med noveller – strålande skrivarträning

Ett av mina bästa skrivtips är att tävla i novelltävlingar. Det ger dig definitivt en möjlighet att testa hur du når ut till läsaren med din text.

En novell är 3-30 sidor lång. I tävlingar brukar det stå exakt antal ord, tecken eller sidor.
Just idag tävlar jag med en science fiction-novell. Enligt förlaget får den vara på maximalt 14.000 tecken inklusive blanksteg. Det är ovanligt långt. De flesta brukar vara på 3000-6000 tecken.

Skillnaden mellan en novell och en roman är framför allt tidsperspektivet. En roman kan utspela sig under många år medan en novell har en kortare tidsperiod.
Den novell som jag skickar in idag utspelar sig under en enda dag.

Inledningen på novellen ska presentera huvudkaraktären. Inom kort ska även intrigen presenteras. I mitten av novellen ska konflikten fördjupas. Krisen bör vara oundviklig. Detta leder till en konsekvens för karaktären. Vändningen bör komma direkt efter krisens topp. Slutet ska vara kort. Någon sammanfattning behövs inte. Detta gäller även för romaner.

Novellen bör innehålla minst en konflikt, något tufft som huvudkaraktären ställs inför, något som hen måste lösa eller misslyckas med att lösa och därmed får ta konsekvenserna av detta.
I min novell blir det ett mord som ska lösas och konflikten kring vad som händer med omgivningen och övriga karaktärer. Jämför vi en novell med en roman, behöver romanen lämpligen ha en konflikt i varje scen och definitivt i varje kapitel. Om inte, kan hela kapitlet eller scenen strykas.

Lyckliga tider 26 noveller om lycka 0417 slutligt valViktigt är att du läser många noveller för att komma underfund med uppbyggnaden. När många noveller sammanställs i en bok, blir det en antologi. I antologin Lyckliga tider finns 26 noveller om lycka, skrivna av 20 författare. Du kan köpa den på nätet eller direkt av mig. Väljer du att köpa den av mig, kan jag erbjuda dig några kronors rabatt.

Den här antologin startade jag som en novelltävling för vilken jag sedan varit ansvarig utgivare.

Hösten 2020 startade jag ännu en novelltävling med temat Kärlek. Vi fick in många fina noveller, men tyvärr räckte de inte för att skapa en antologi. Jag har i stället valt att publicera novellerna på min blogg www.monicaiveskold.se. Klicka på den och sök på kategorin ’novell’. Eller klicka här direkt för att komma till dem: https://www.monicaiveskold.se/novell/.

Vill du dela dina noveller kan du göra detta på Wattpad. Utmärkt sätt att synas. Här kan du läsa några av mina gamla noveller som jag skrev när jag började skriva noveller: https://www.wattpad.com/user/monicaiveskold.

Lycka till med novellerna!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Tagged with →  
Share →