Tips att skriva ett råmanus på en månad

Råmanus på en månad

Hur lång tid tar det att skriva ett råmanus?

Hur lång tid tar det att skriva en bok? En del behöver månader för att avsluta utkastet till manus, andra tar år på sig. Det finns författare som lägger decennium eller längre tid på att skriva en bok. Själv brukar jag skriva ett råmanus på ca en månad, under förutsättning att jag skriver varje dag. Sedan tar redigeringsarbetet ungefär ett år eftersom jag gör omkring femton redigeringsrundor och avslutar med en omfattande djupanalys för varje scen.

Min roman Elvira – som är på väg till förlaget – håller just nu på att slutanalyseras.

Om du vill bygga en karriär som författare, och få ut mer än en bok, måste du skriva fort. Ju snabbare du skriver, desto fler böcker kan du avsluta och publicera. Observera att det inte enbart handlar om att publicera kvantitet. Ju fortare du skriver, desto snabbare kommer ditt skrivande att förbättras och dina manus blir bättre.

Tar du en evighet på dig att skriva råmanuset? Tappar du intresset på vägen? Lägger du manuset åt sidan, struntar i att slutföra?

Genom nedanstående tips kan du lära dig skriva snabbare och därmed öka din förmåga som författare och avsluta ditt skrivprojekt.

Många slutar skriva när kreativiteten slutar. Fundera över varför den slutar! Ofta beror detta på att du börjar redigera. När du skriver använder du ena hjärnhalvan och när du redigerar använder du andra halvan. Så snart du börjar redigera går logiken i gång. Nackdelen med detta är att du även drar i gång din analytiska förmåga, och därmed tappar du tron på dig själv.

Så låt oss vara överens om att du ska skriva – och enbart skriva – för att skapa ditt råmanus. INGET redigerande!!!

Hur kan du minska produktionstiden för ditt råmanus?

Ful-skriv!

Börja med att tänka rätt tankar, dvs du ska tro på dig själv. För att göra detta, behöver du tillåta att ditt manus blir vad jag kallar för ”ful-manus”. Släpp prestationsångesten!

Planera och skriv vid rätt tillfälle

Du måste skapa rutiner. En vana tar ca 30 dagar att landa och upp emot åtta månader att cementera. Så tillåt dig att planera för ditt skrivande, oavsett om du ska skriva 10 minuter om dagen eller flera timmar.

Ta fram din kalender och skriv in skrivandet i den. Förhala inte! Tillåt dig att skriva – helst VARJE dag. Då ger du dig en chans att skapa en värdefull rutin.

MEN du behöver fundera över NÄR du har bäst flyt. Du är kanske morgonmänniska, och som sådan ska du skriva på morgonen. Är du däremot kvällsmänniska, behöver du planera för ett kvällspass. Så ta hänsyn till din biologiska klocka. Det underlättar.

Min första roman – ”Porten till friheten” tog många år att skriva. Dessutom skrev jag om den minst fem gånger under åren.

Nästa roman – ”Elvira” – tog en månad att skriva råmanus. Den tog över ett år för researchen och den har tagit över ett år att redigera.

Bildresultat för cheeze pictures freeNormalt skriver jag således råmanus på en månad. Sen får manuset ligga och lagras som ett gott vin eller en vällagrad ost. ”Elvira” har vilat i över ett år.

Låt mig återkomma till fler tips. Vill du ha ytterligare skrivtips, checka även min blogg www.resultat-direkt.se.

Lycka till med din planering av att skriva råmanus!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tagged with →  
Share →
Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram