Toktanten av Birgitta Bergin

Bokrecension

Bergin_Toktanten_inbWow! Den här boken kunde jag inte lägga ifrån mig. Tur att det var påskledighet och att jag kunde sitta ute i solen och läsa klart den. Tog även nätterna till hjälp och fick tvinga mig att släcka lampan vid ett-tiden för att orka upp på morgonen.

Birgitta Bergin skriver fantastiskt och trovärdigt – om toktanter som går till överdrift. Och vem har inte stött på dessa hopplösa otäckingar i något sammanhang? Psykopater och narcissister finns det faktiskt en hel del av i vår omgivning. Toktanten är definitivt en av dem.

Så här står det på bokens baksida:

”VAD HÄNDER NÄR ett litet samhälle tas över av en person som inte skyr några medel för att få sin vilja igenom? Och hur långt är en människa beredd att gå för att få makt att härska över andra?

Äntligen har semestern börjat och Lena och Fredrik är tillbaka i sommarhuset, glada att få lämna vardagslivet i Paris. De har sett fram emot att ha familjen samlad, grilla tillsammans på kvällarna, träffa grannar på ett glas vin eller två och njuta av västkustens salta stänk.

Men det blir inte så.

De har fått en ny granne, och hon tycks vilja göra allt för att förstöra deras idyll. Plötsligt är det inte längre självklart var tomtgränsen går eller vilka stigar till stranden som är tillåtna att promenera på.

Frågorna bland grannarna hopar sig. Vad hände egentligen med Maria och Peters lilla hund? Varför går den nya grannen alltid runt med en stor skruvmejsel i handen? Och vad är det för märkliga ramsor hon mumlar på?

Plötsligt är dörrar stängda och folk ser sig om över axeln. Den hotfulla stämningen förvärras och till sist är alla i Lövudden indragna i ett drama som ingen vet slutet på…”

Än en gång har Birgitta Bergin överraskat mig. Tack Birgitta och Bokfabriken för recensionsexemplaret. Det var ett nöje att få läsa den här boken.

Boken var verkligen obehaglig och otroligt spännande. Precis som toktanten själv, kröp den in under huden på mig. Jag tänkte tillbaka och mindes en stor del av liknande hemskheter med andra tokstollar, under tiden som jag läste. Frustration och maktlöshet avlöstes inom mig. Jag, den snälla älskvärda personen, kom på mig själv med att önska att hemska saker skulle drabba toktanten.

Jag rekommenderar verkligen boken till alla som gillar spänning och feelgood (även om det fanns mycket feelbad i den här).

4 pennorAningen besviken att boken är slut och på slutet i sig – är jag fortfarande rädd. Måtte jag aldrig behöva uppleva någon toktant mer i mitt liv. Jag tilldelar boken fyra av fem pennor.

Monica Ivesköld

Tagged with →  
Share →