Currently viewing the category: "Utbildning"

Marknadsför din bok

Du måste arbeta med marknadsföringsplaner. Hur ska du annars kunna skapa ett varumärke och öka din bokförsäljning, att nå din målgrupp?

Det finns många sätt att marknadsföra på. Här kommer några användbara tips.

Identifiera din läsare

Vilken målgrupp har du för boken? Ta reda på var de befinner sig när de är online. De flesta av mina läsaren finns i sociala medier såsom Facebook och Instagram. Var är dina?

Är det en barnbok behöver du fundera över hur du ska nå föräldrar, mor-/farföräldrar, förskolor, skolor/lärare osv.

Skriver du för ungdomar, behöver du ta reda på var de befinner sig. Kanske finns du idag inte på Tiktok men ungdomarna är där.

Övning målgrupp

Ställ dig ständigt dessa frågor kring läsaren:

 • VEM kommer att läsa den?
 • VEM kan ha nytta av din bok?
 • VAR finns dina läsare?

Sätt SMARTa mål

Sätt SMARTa mål, dvs

 • Specifika
 • Mätbara
 • Acceptabla
 • Realistiska
 • Tidsatta

Låt det vara ett levande dokument som du hela tiden följer upp. Du behöver mål för att driva dig framåt. Är målet att sälja ett antal böcker eller nå ut till en viss tidpunkt, skriv det. Kanske behöver du komplettera med en handlingsplan. Det brukar jag göra.

Övning SMARTa mål

Skriv ner dina mål. Skapa handlingsplan med detaljer om hur du ska nå dit. Vet du inte, fråga någon som vet och kan. Kanske måste du lägga in tider för att nå ut i sociala meder, skriva nyhetsbrev, pressmeddelanden, skapa webbsida och eventuellt annonsera. Glöm inte skriva in VILKA sociala medier du tänker använda dig av osv.

Skapa marknadsföringsbudget

Att marknadsföra är förenat med kostnader. Hur mycket pengar kan du avsätta? Tänk på att tiden också är en kostnad. Planera därför in i kalendern så att du inte låter det hela glida dig ur händerna. Hur mycket tid ska du lägga på marknadsföringen per vecka? Själv väljer jag att skriva blogginlägg och inlägg i sociala meder samt nyhetsbrev EN dag per vecka. Den tiden har jag planerat i kalendern. Vill du annonsera (kanske på FB eller Instagram), beräkna vilken kostnad detta får ha.

Domäner kostar pengar. Jag betalar ca 2.000 kronor för webbhotell och numera två domäner per år. Tidigare hade jag fyra.

Övning marknadsföringsbudget

Skriv ner kostnaden och tiden för de program och de tjänster som du måste skapa eller köpa för din marknadsföring.

Välj plattform för sociala medier

Välj den plattform där dina läsare befinner sig. Bygg upp sidor och grupper där. Behöver du göra någon form av research, kan du börja med att granska den här sidan:

Sociala medier | Svenskarna och internet

Marknadsför

Själv använder jag mig av bland annat följande plattformar:

Om du vill lära dig mer om detta, rekommenderar jag min kurs ”Nå ut i sociala medier”. Den är på fem veckor och just nu får du köpa den för endast 50 % av värdet. Jag lägger nämligen ner min verksamhet till nyår.

Här kan du läsa mer om kursen:

Nå ut i sociala medier – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Du får den således NU för endast 750 kronor + moms.

OBS att den INTE innehåller Instagram – enbart övriga delar.

Tänk på att det tar tid att skapa följare i de olika sociala medierna.

Jag har många olika sidor på Facebook, två olika sidor på Instagram osv. Varje vecka skriver jag inlägg som jag schemalägger med hjälp av andra verktyg. Verktyg som du får lära dig i min onlinekurs.

Varje program har sina för- och nackdelar. FB exempelvis har stor tillgång till annonser. På instagram kan du lägga in bilder på dina böcker. I Pinterest kan du söka (de har en gigantisk sökmotor). På YouTube kan du lägga filmer.

Vill du nå ut med faktaböcker och vända dig till företag, är LinkedIn en bra plattform.

Sedan finns det ännu fler såsom:

 • Twitter
 • Snapchat
 • TikTok osv

Snapchat och TikTok används framför allt av ungdomar. På Twitter finns journalisterna.

Bygga en websida och blogg

Bygg en webbsida och blogga. Behöver du hjälp, kan du gå min onlinekurs ”Skapa en professionell websida”. Den är på fem veckor och även den får du just nu 50 % rabatt på, dvs du betalar inte mer än 750 kronor + moms.

På sidan kan du – som jag har gjort – lägga upp både böcker, bloggar, referenser och annat. Se mina bloggar/websidor:

www.monicaiveskold.se

www.resultat-direkt.se

Du kan kika i menyerna för att få veta mer.

Det brukar vara rekommendation att ha en färdig websida ca 6 månader innan din bok kommer ut.

Skaffa helst ett domännamn som är ditt författarnamn (typ monicaiveskold). På så sätt hittar dina läsare dig.

Skicka nyhetsbrev

Börja bygga upp följare/läsare via en nyhetsbrevssida. Det finns många olika men MailChimp är gratis upp till 2000 mottagare. Jag rekommenderar verkligen det programmet.

Vill du lära dig mer om att skriva nyhetsbrev, rekommenderar jag också min onlinekurs ”Attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg” som du givetvis också får köpa med 50 % rabatt just nu. Den kostar just nu endast 750 kronor + moms.

Här kan du läsa mer om den kursen:

Attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Samla alla adresser till dina läsare/följare. Skicka sedan nyhetsbrev till dem och håll dem underrättade om vad som sker i ditt skrivar-liv. Var de kan köpa dina böcker, om du ska ha ett fysiskt eller digitalt release-party osv.

Jag skriver även fackböcker. Har skrivit 67 stycken fram tills nu. För mig är det viktigt att få in frågor från mina läsare så att jag kan besvara dessa i fackböckerna. Också ett tips till dig som skriver.

 

Jag hoppas att du hittar något som är positivt för dig i samband med din marknadsföring. Stort lycka till!

Monica

Sätt ord på idén, var modig och våga ändra under resans gång

changeNär du skriver och har identifierat vad du ska skriva om, startar själva skriv-fasen.

Som du vet, bloggar jag fem dagar i veckan och har inlägg i sociala medier sju dagar i veckan. Det gör att jag tränar mig minst en gång per vecka kring detta.

Skriver du noveller eller romaner eller kanske fackböcker, kan du skapa liv i berättelsen. Kanske har du tänkt dig vissa intriger men när du sedan börjar skriva inser du att de inte är tillräckligt kraftfulla. I en av mina romaner var jag exempelvis tvungen att ändra slutet och ta död på en person för att romanen skulle bli tillräckligt skarp.

Även när du skriver fackböcker behövs ibland justering. Just nu skriver jag två nya fackböcker och jag inser hela tiden hur jag måste ta bort och lägga till.

Våga vara modig och ändra utifrån magkänslan.

Och som jag skrev om i förrgår, det krävs träning för att lära dig förändra. Annars lever du din framtid i gårdagen.

Lycka till!

Monica

 

 

Förändring är svårt

Att förändra våra dagliga rutiner är mycket svårt. Allra värst är det om de gäller religion eller mat – tro det eller ej …

Forandring

Varför undrar du kanske?

Jo, du måste nämligen kliva in i det okända.

Om du lever av stresshormoner, är det extra tufft. Men om du övervinner rädslan, kommer det okända att bli ett äventyr. Du kommer att längta efter det. Åtminstone om du har hög flexibilitet – och DET, kära du, är något som går att mäta. Så med hög flexibilitet inför det okända, blir du mer levande och medveten eftersom din kropp inte klamrar sig fast vid det förflutna.

Om du kombinerar en klar intention med en förhöjd känsla kommer du att påverka din materia. Dina tankar är den elektriska laddningen i kvantfältet. Hur du tänker och hur du känner, skickar ut en elektromagnetisk signatur som påverkar varje atom i din värld. Visste du det?

Vakna till en NY dag varje morgon

Då går det inte att utföra dina traditionella vanor varje morgon. Nej, när du vaknar, måste du bryta invant mönster.

Som du förstår, är det inte helt lätt.

OM du gör exakt som du brukar, från det att du stiger upp ur sängen (duschar, äter samma frukost, åker till jobb på samma sätt, gör ditt jobb, åker hem, tittar på tv osv) är det en vana. Detta är återkommande automatiska tankar, beteenden och känslor som förvärvas genom frekvent upprepning.

När du gjort så minst 8 månader går din kropp på autopilot.

Du kan tro jag har jobbat mycket med detta under mina 40 yrkesverksamma år. Att få andra människor att förändra sig – det kostar givetvis på HOS DEM.

Din framtid baserar sig på ditt förflutna

Om du följer dina vanor, är det tryggt, givetvis. Men då ska du veta att din framtid hela tiden baserar sig på ditt förflutna. Du upprepar ditt mönster och det finns inte plats till förändring.

Det spelar ingen roll vad du vill förändra, fortsätter du i samma spår, blir det samma resultat.

Jag vill verkligen förändra delar av min framtid. Så är det! Jo jag vill slippa känna stress, oro och annat som plågar mig dagligen. Då MÅSTE jag därmed också bryta mina mönster.

Det är inte lönt att du frågar dig:

― Varför händer detta mig?

Svaret är:

― Du upprepar dina mönster.

Du producerar samma verklighet, om och om igen.

Kan du bryta mönstret?

Klart du kan. Du måste starta dagen med att meditera och besluta dig för hur annorlunda den ska bli. Att meditera är inte svårt men du måste ta till din fantasi för att gå igång.

När du mediterar kan du inte tänka på frukosten, eller hur du ska hantera en besvärlig kollega/chef, vad du ska laga till middag eller handla hem, vad du ska göra när du kommer hem osv.

Du får inte vara i framtiden utan i NUET! Om du lägger uppmärksamheten på det kända, skapar du mer av samma sort.

Så tänker du på elände, får du mer av detta.

Men självfallet är det här inte helt enkelt. Jag har tränat och tränat nu i ca fyra år och börjar så smått kunna detta. Och det är jag innerligt glad och tacksam för.

Lycka till!

Monica

Skriva Fantasy – hur börjar du?

Fantasy är en genre för både vuxna, barn och ungdomar.

Själv är jag egentligen ingen älskare av fantasy även om jag skrivit några noveller i genren de senaste åren.

Men den 22 augusti kommer jag att recensera en fantasy-roman som tog andan ur mig. Missa inte min recension och framför allt, missa inte att läsa boken. Den bygger på en egen värld som gränsar till vår, och trimmar min fantasi ungefär som när jag läser eller ser böckerna/filmerna om Outlanders. Med andra ord, väl värd att läsas.

Jag har visserligen sett en del fantasy-filmer, baserade på kända böcker, på tv. Men, som sagt, det är inte riktigt min grej. Jag föredrar humor, kärlek och spänning, gärna thrillers.

 

Berättelser om goda och onda makter eller krafter som möter och strider mot varandra har följt oss i alla tider. Det är kampen mellan dessa två motpoler som är drivkraften hos fantasy-genren.
Fantasy är den moderna versionen av gamla myter och sagor med trollkarlar, dvärgar, häxor, talande djur och älvor. Huvudkaraktären har ett uppdrag att utföra. Handlingen i berättelsen fokuserar på hur hjälten når slutmålet och om motgångarna som hen konfronteras med.

Om du funderar på att skriva fantasy men har svårt att komma igång så får du här några tips.

Skapa din story

Börja med att läsa andra fantasy-böcker, läs om myter, fabler och folksagor.

Ta en promenad i skogen eller på någon osannolik plats och föreställ dig olika sagoväsen etc. Eller låt dig lockas av musik för att få igång kreativiteten. Du kan även lägga ner appar med olika monster-ljud för att komma igång.

Skapa dialoger. Låtsas att du talar med de olika varelserna.

Idéerna, research mm

Skriv ner alla idéer du kommer på. Själv använder jag mig av OneNote i samband med research, när jag skriver.

Så här kan det se ut:

OneNote research

Ställ dig gärna frågorna:

 1. Varför?
 2. När?
 3. Hur?

Om jag är ute i skog och mark och kommer på något, använder jag mobilen för att skicka en intalad text till mig själv. Då glömmer jag inte bort den.

Disposition

Fundera över vad som hör ihop. Vilka kapitel vill du ha? Använder du Word eller Scrivener, kan du skriva en disposition med rubriknivåer. På så sätt blir det enkelt att sedan dra kapitlen i rätt ordning för att flytta runt på dem.

Var ska historien börja? Tänk på att starta den när något exceptionellt spännande händer. Du kan alltid sedan gå bakåt i tid. Men spänningen i första kapitlet, gör att du krokar fast läsaren.

Tänk igenom vilka höjdpunkter du ska ha med.

Hur ska din berättelse sluta?

Baserat på början-mitten-slutet, kan du skapa en enkel synopsis på tre rader.

Karaktärerna

Vem ska finnas med i din berättelse?

Skriv en lista på huvudkaraktärerna och deras bakgrund. Hur ser de ut? Vad är de rädda för? Vilka egenskaper har de? Vad är de rädda för? Hur klär de sig?

Vilket uppdrag har din huvudkaraktär? Varför vill hen göra detta?

Miljöerna

Skapa nu miljöerna i din berättelse. Om du skriver i fantasy-genren, måste du bygga upp en fantasi-värld som är så verklig att din läsare kan fångas i den.

När utspelar sig historien?

Finns det speciella regler i din fantasy-värld?

Var bor och lever dina varelser?

Kanske vill du ha en bild som illustrerar det som du berättar eller själva miljön? Vem ska rita den? Du kan köpa bilder eller låta en illustratör rita omslaget.

Perspektiv

Ur vems perspektiv ska du skriva? Första (jag) eller tredje (hon/han)? Eller kanske allvetande? Tänk på att INTE blanda perspektiv i samma kapitel/scen.

Cliffhangers

Avsluta varje kapitel med en cliffhanger, dvs en spännande sak som läsaren inte får veta förrän längre fram i boken.

Testläsare

Skaffa testläsare som kan berätta för dig om de förstår vad de läser.

 

Behöver du mer stöd?

Kanske vill du gå en kurs? Mina onlinekurser kan du köpa med stor rabatt fram till hösten. Jag lägger ner verksamheten med mina 30 onlinekurser till nyår. Hör av dig om du är nyfiken på att veta mer.

 

Lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Årlig planering

Kalender

Många människor ägnar tid åt onödigheter. De tänker på vad som behöver göras under året i stället för att planera varje timme under dagen.

Tänk om du kunde planera VARJE dag för ditt skrivande eller dina projekt. Så att du verkligen vet vad som ska göra?

Själv planerar jag varje manus, varje blogginlägg, varje detalj – ja allt (även privata saker). Minsta telefonsamtal finns i min kalender. Det som inte finns där, det kommer inte att bli gjort.

Genom att ha en komplett elektronisk kalender, behöver jag inte ägna tid åt att fundera över vad som ska göras.

Om du håller dig till din planering, kommer du att få så många fler projekt avslutade. Allt handlar om träning – att träna upp dig så att du verkligen får ”tummarna loss” och åstadkommer saker som du vill göra.

Genom att planera spenderar jag inte tid på onödigheter utan fokuserar på det som ska bli gjort. Jag är även noga med att tydliggöra vad jag har gjort, när dagen är slut. På så sätt kan jag gå tillbaka till kalendern och se hur lång tid ett visst redigeringsarbete exempelvis, tog.

Lycka till med planeringen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Min effektivitets-spalt

För några år sedan hade jag en egen effektivitets-spalt i tidningen Svedala-Magasinet bland annat.

Här är en av de artiklar jag skrev då.

Effektivitet handlar om att må bra

Stress kan vara tankar (jag kallar dem ”apor”). För att tysta aporna behöver du lära dig att skapa en ordlös, gränslös kommunikation.

Apor

En tanke kan skapa en negativ känsla som gör dig till en urtidsmänniska som vill fäkta eller fly. Adrenalin, noradrenalin och kortisol åker berg-och-dalbana i kroppen. Med hjälp av metoder som meditation, mindfulness och hypnos (ingår i min onlinekurs ”Nålsögat” som du kan köpa för halva priset just nu) kan du tysta aporna. Fokusera med hjälp av qigong (ingår i min onlinekurs ”Mentala vitaminkickar” som du kan köpa till halva priset just nu, yoga eller tai chi. Användendast positiva känslor – inga tankar. Lägg märke till din kropp när den är i rörelse. Notera dina ryggmuskler när du borstar tänderna. Fokusera på känslan – utan tankar.

Stressen skapas av rädslor som styr dig. Rädslorna handlar om att du vill vara älskad, omtyckt och kompetent. Prestation blir ibland till ångest och oro. Du kan med små medel förändra och skapa balans som leder till effektivitet.

Men vad är effektivitet?

Det är kontentan av tre små ord:

 1. Beslut (VAD?)
 2. Planering (NÄR?)
 3. Struktur (VAR?)

Dessa frågor är således avgörande för din effektivitet. Ta aldrig på dig en uppgift utan att ställa dessa frågor; Vad, när och var?

Många människor har problem vid beslutet. De förhalar vilket skapar surdegar i tunga, mentala ryggsäckar. Effektivitet är att fokusera och vara disciplinerad.

Du har kanske skrivit listor i ditt liv men inte så här. Eliminera stressen genom att följa dessa enkla tre regler:

 • Besluta vad du ska göra (vilka aktiviteter du ska utföra)
 • För in detta i din kalender
  1. Skriv hur lång tid du tror att uppgiften tar
  2. Skriv när du ska göra den
 • Släpp sen alla tankar på den. Blunda och upplev en inre frid genom att känna att du redan gjort den. Då blir allt så mycket enklare.

Lycka till med att tysta aporna!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

17 tips för ditt skrivande: Förbättra skrivande och redigering

Här är några bra tips för dig som skriver. Tips som jag själv alltid använder mig av. Kika och inspireras!

 1. Skriv om sådant som du gillar och sådant som irriterar dig
  Själv har jag skrivit några romaner baserade på sanna historier. Exempelvis kommande romanen ELVIRA där den nu 100-åriga kvinnan som har huvudkaraktären berättat för mig om sitt liv under ett år.
  I min debutroman PORTEN TILL FRIHETEN skriver jag om Henriettas liv. Även den baserad på en sann historia.
  Nästa roman med arbetsnamnet FÖRLÖST är också baserad på en sann historia.
  Varje roman är självständig och du behöver inte läsa dem i en viss ordning, även om du – ifall du gör så – kommer att lära känna Henrietta som finns med i romanerna, antingen som huvudkaraktär eller biroll.
  Har även skrivit manus till romanerna SKAM OCH SKULD, MAMMA LÅT MIG LEVA, NILS KALV som alla tre är fiktiva. Sedan kommer fler romaner, några sanna, andra fiktiva.
 2. Värm upp ditt skrivande
  Starta dagen med att värma upp. Försök skriva lite varje dag. Kontinuiteten är viktig. Jag skriver ofta ett blogginlägg (som detta) eller inlägg i sociala medier för att komma i gång med mitt skrivande under dagen. Skriver varje dag. Ibland bara tio minuter, ibland i timmar.
 3. Gör noggrann research
  För samtliga mina romaner har jag lagt ner ungefär ett år på research – innan jag börjar skriva. Det är oerhört viktigt att du tar reda på fakta kring det du skriver om.
 4. Använd mobilen när du får en idé
  Ofta får jag mina idéer av något som jag drömt. Då gäller det att snabbt få ner det så att jag inte glömmer bort. Jag använder oftast mobilen, skriver i min elektroniska kalender eller talar in ett meddelande och skickar till mig som e-post.
 5. Skapa ett levande synopsis
  Ofta börjar jag med ett enkelt synopsis, typ tre rader; början, mitten och slutet. Sedan utvecklas allt eftersom jag skriver. Ett synopsis är ett levande dokument och du kan ändra, radera, göra tillägg – efterhand som du skriver. Tänk på att ditt skrivprojekt är som vilket annat projekt som helst. Planen är en sak, verkligheten en annan.
 6. Slå ihop eller sära på idéerna
  Det är viktigt att koppla samman ibland och tvärtom stundtals. Framför allt är det viktigt att du tidsbegränsar ditt manus. Allt får inte plats i en roman.
  När jag får en idé brukar jag skriva upp den i min elektroniska kalender. Då kan jag använda den eller flera nästa gång jag skriver manus.
  Men om du skriver exempelvis 28-30 scener kan du slå ihop dem till en novell eller roman. Kanske är du sugen på att lära dig detta?

  Ev sista onlinekursen – ”Skapa en story i 28-30 steg”
  För dig som är intresserad kommer jag förmodligen att skapa en sista onlinekurs – inspirationskurs – med detta tema. Den kommer att köras under en månad nu i sommar och kostar endast 300 kronor inkl moms. Hör av dig ifall du är sugen.

 7. Ful-skriv och lagra ditt manus
  Skriv när du skriver och redigera när ditt manus har legat till sig. Låt det lagras. Som en god ost eller ett gott vin. Jag brukar skriva mina manus i november månad tillsammans med Nanowrimo (National Novel Writing Month). Då skriver jag och använder min kreativa hjärna fullt ut. Bryr mig varken om grammatik eller andra fel.
  Sedan får mitt manus vila. Ibland upp till ett helt år eller längre. Då tar jag tag i redigeringsrundorna (oftast 17-40 stycken).
 8. Använd automatisk uppläsning vid redigering
  I många program finns automatisk uppläsning, exempelvis i Word. Genom att klicka på den knappen får du en uppfattning om var i texten läsaren kommer att fastna.
  Du kan även läsa din text högt, då kanske du märker om du tragglar någonstans.
 9. Första scenen ska kroka läsaren – anslaget
  Tänk på att första scenen ska vara så spännande att du krokar läsaren. Anslaget ska leder läsaren in i berättelsen. Skriver du om ett mord, är det lämpligt att du lägger detta redan i första scenen. Sedan kan du gå bakåt och ge läsaren upprinnelsen. Oavsett genre, är det viktigt att första scenen sätter din roman på kartan, får läsaren att fångas och därmed ha svårt att lägga ifrån sig romanen.
 10. Fokusera på både karaktärer och intriger
  Det är viktigt att du vet exakt hur dina karaktärer agerar i olika situationer. Om du inte har testat dem, vet du inte hur deras personlighet uttrycker sig. Själv har jag skapat en onlinekurs som heter ”Utveckla dig själv och dina karaktärer”. Den har 33 olika tester och jag gör dem alltid på protagonist och antagonist. Dessutom går jag på djupet kring konflikter i onlinekursen ”Skriva spänning” som är en helt unik kurs för dig som vill lyfta ditt skrivande till en ny nivå.
  Skapa komplexa relationer mellan dina karaktärer. Men glöm INTE trovärdigheten. Därför måste du veta exakt HUR dina karaktärer reagerar och agerar i olika situationer.

  OBS att jag säljer eller lägger ner min online-verksamhet vid årsskiftet 2022-2023. Om du är sugen på någon kurs, boka den omgående.

  Även intrigerna är viktiga. En scen som saknar intriger, kan du gladeligen stryka.

 11. Dialogen
  Undvik att skriva dialektalt (bortsett från några dialoger där du i så fall anger författarens anmärkning som fotnot). Stryk alla onödigheter, typ ”Hej” och liknande.
 12. Gestalta med hjälp av sinnena
  Använd alla sinnen när du gestaltar. Att gå en filmmanus-kurs är bland det bästa jag gjort. Då blir det ännu tydligare när du ska gestalta. Ett suveränt tips. I min onlinekurs ”Börja skriva framgångsrikt” finns detta med, likväl som i ”Skriva spännings”-kursen.
 13. Stryk transportsträckor och tråkiga scener
  Om du har scener som är ren transport, stryk dem! Samma sak gäller en tråkig scen eller en scen som saknar konflikter och intriger. Stryk!
 14. Välj bort adverb, använd aktiva verb och checka adjektiven
  I program som Scrivener kan du oftast få upp synliga adjektiv, verb och adverb. Det finns även fantastiska gratisverktyg för detta. Något som mina deltagare i inspirationskursen med temat ”Redigering” har fått tips om. Själv använder jag verktyg för att synliggöra framför allt adverb och adjektiv och därmed förbättra gestaltningen.
  Här kan du se hur det ser ut när jag kör delar av denna text i verktyget och ber det markera adverben. Liknande för adjektiv och passiva verb (som bör förbättras).

  Adverb

 15. Undvik klyschor
  Ibland faller vi för dem. Mitt råd är att du ska undvika dem.
 16. Tempot och tempus
  Alla berättelser har ett tempo. Skapa pulshöjningar för läsaren genom att krydda med spänning – oavsett genre.
  Behåll samma tempus i ditt manus genomgående.
  Väljer du då- eller nutid när du skriver?
 17. Överraska
  Ett överraskande slut kräver omsorgsfull planering. Men med lite tricks går det. Det är underbart för läsaren att få uppleva något oväntat.

Lycka till med skrivandet och redigeringen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Halva priset på onlinekursen RESAN

Resan halva prisetRESAN är en onlinekurs som hjälper dig skapa din framtid. Genom kursen får du lära dig hur du sätter mål och skapar resultat. Alla som vill uppnå något, kan gå den.

Eftersom jag lägger ner verksamheten till nyår, slår jag ett slag för den här kursen ifall du är sugen på att lära dig tänka annorlunda och verkligen leva din dröm.

Ordinarie pris för denna onlinekurs som pågår i tolv (12) veckor och där du får ett avsnitt med övningar var fjortonde dag, är 1.369 kronor inkl moms.

Om du vill gå den nu för halva priset, är kostnaden endast 685 kronor.

Passa på! Du kommer att ha enorm nytta av den. Jag lovar!

För att få rabatten, använder du koden BILJETTRESAN.

Anmäl och betal här. Glöm inte koden.

Halva priset på onlinekursen RESAN som hjälper dig leva din dröm

Varmt välkommen till kursen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Omprogrammera dina känslor och tankar

Vet du att du faktiskt kan avprogrammera obehagliga känslor och tankar?

Detta är något som jag jobbar mycket med i min onlinekurs Nålsögat. En kurs där du lär dig stänga tankarna och byta ut dem mot kroppsmotoriken. Vill du veta mer om den onlinekursen, klicka här:

Nålsögat – lär dig stänga tankarna som skapar stress – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Eliminera otäcka känslor/tankar

Många otäcka känslor/tankar är inte din framtid. Ta bort dem! Det kan vara rädsla, ovärdighet, osäkerhet, ilska, fördömande, självömkande, skuld, skam, förvirring, aggression, frustration osv. De hänger ihop. När jag blir rädd, blir jag ofta arg – ilsken som ett bi.

Förvirring

Varför lägga tid och ork på sådant som drar ner din energi? Allt handlar om tillstånd. Livet är för kort för att tillåta att du går runt och mår dåligt.

Välj ETT tillstånd! Om du minskar din rädsla, minskar du din argsinthet osv.

De flesta känslor är överlevnadskänslor.

Börja med att skriva ner EN KÄNSLA.

―- Jag väljer RÄDSLA – ―

Fysiska känslor är en grupp av förnimmelser. I det ögonblicket då du namnger förnimmelserna, blir de psykologiska känslor. Men egentligen är DE en kombination av olika fysiska känslor. Varje enskild förnimmelse i din kropp reducerar en fysiologisk förnimmelse. Den psykologiska känslan är en summering av fysiska känslor.

Hur tänker du när du känner så?

Om du lever av en känsla accepterar du tankarna som är lika med känslan.

Om du känner rädsla kommer du att acceptera, tro och överlämna dig till dessa tankar utan att analysera ifall de är sanna eftersom tankarna drivs av känslan. Känslan kommer att förstärka tanken och det automatiska förslaget kommer att slinka förbi ditt medvetna sinne och plantera sig i det autonoma nervsystemet.

Om du ändrar ditt tillstånd skulle du automatiskt föreslå, tro och acceptera dessa tankar som är lika med hur du känner, exempelvis inspirerad och tacksam.

Skriv ner VILKA tankar du har när du känner ex vis RÄDSLA!

― Jag tänker (när jag känner rädsla) på vad som kan hända.
Exempelvis att bilen går sönder. Att någon ska bli sjuk.
Jag tänker att något hemskt händer, något som jag inte kan hantera. ―

VILKA tankar har du?

Du MÅSTE bli medveten om dina omedvetna tankar. Skriv ner 2-3 tankar.

HUR agerar eller beter du dig när du känner så? Vad säger du till dig själv?

När du lever ut en känsla accepterar du bara tankar som matchar just den känslan. Du analyserar dem som om de vore sanna eftersom känslan styr och förstärker dina tankar. De har blivit ett undermedvetet, automatiskt program.

Men vad händer om du börjar observera detta?

Skriv ner hur du beter dig när du känner den känsla som du beskrev ovan. Skriv ner 2-3 beteenden som hänger samman med känslan.

VAD gör du?

― Jag får ont i gallan, mår dåligt och sover oroligt. ―

VAD säger du när du känner så?

Hur talar du till dig själv, när detta händer?

― Jag orkar inte! Jag klarar inte av det! Jag vill inte! Mitt liv är värt mer! ―

Bli medveten om ditt omedvetna jag.

Vad gör du när du mår dåligt? Klagar du? Skyller du på någon annan? Flyr du? Vad gör du och vad säger du?

Skriv ner minst två känslor till som har sitt ursprung i den första känslan

Skriv minst två andra känslor som kommer ur den känslan.

― Rädslan kommer från oro och ilska, frustration och aggression. ―

Nu vänder du på känslan/tanken

Vilka tankar/känslor VILL du ha?

Skriv ner 2-3 tankar som du vill uppmärksamma i framtiden.

VEM vill du vara? En gnällspik med offerkappa eller en kavat person?

Jag vill ha roligt varje dag i mitt liv och har letat med ljus och lykta efter ett sätt att skapa DEN känslan. Med denna övning har jag lyckats.

Så här väljer jag därför att tänka när rädslan slår till i mitt liv.

― Problem är till för att lösas. Jag kan fixa allt – oavsett vad som händer. Jag är stark, modig och framgångsrik. Jag är lugn och metodisk. ―

VAD väljer du att tänka?

Repetition är kunskapens moder

Nyfikenheten dess fader.

Kan du lära din kropp emotionellt att vända på den sanning som inte längre är din sanning?

Träna på detta VARJE dag och du ska se att du får mer positiva känslor och tankar i framtiden.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Mars månads inspirationskurs med temat TEMPUS

Det är inte ovanligt att vi som skriver råkar byta tempus mitt i en scen.

I mars kör jag därför detta tema i inspirationskursen.

Inspiration - tempus

Den här månaden kör vi temat PERSPEKTIV, något som jag tror är den svåraste konsten inom hantverket att skriva. Vill du hänga med så här i efterhand, går det bra. Kontakta mig!

 

Vill du vara med under mars och fördjupa ditt kunnande kring TEMPUS, boka dig här:

https://simplesignup.se/event/189771-milords-skrivar-inspiration-mars-2022-tempus

Kostnaden för hela månaden med 2 timmars webinar och många härliga övningar som du dessutom får respons på, är endast 300 kr inkl moms.

Mars med temat TEMPUS

Vi kommer att fördjupa grammatiken och titta på hur du kan använda olika tempus.

Dessutom får du många andra värdefulla grammatiska tips.

Varmt välkommen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)