Världen utan dig av Jill Santopolo – bokrecension

Världen utan digFormat: Pocket

Antal sidor: På nätet står 314 sidor men det var 316

Utgivningsdatum: 2017-12-05

Förlag: Månpocket

ISBN: 9789175037622

 

Inget recensionsexemplar.

 

Den här söta lilla feelgood-boken fick jag av svärmor. Svår att lägga ifrån mig. Sträckläste den faktiskt.

Den grep tag i mig direkt. Gullig OCH sorglig, på samma gång.

Huvudkaraktären – Lucy – drabbas av kärleken till Gabe och vill inget hellre än att tillbringa livet med honom. Hon behöver lugn och trygghet vilket Gabe inte kan ge. Så småningom träffar hon – efter att Gabe gett sig iväg till Mellanöstern – en man och kärleken på nytt. Men hon kan inte glömma Gabe.

VAR utspelar sig romanen: I NewYork framför allt.

NÄR utspelar sig romanen: Den startar strax innan de båda tornen i World trade center förintas, med andra ord den 11 september 2001.

Detta är en gripande kärleksroman om den kraftfulla första kärleken som möjligen har drabbat oss alla.

Jag blev extra påverkad eftersom jag själv varit uppe i World trade center och ätit en gigantisk middag för många år sedan.

Lucys styrka är att hon kan fortsätta livet trots att kärleken reser. Hennes svaghet är att hon hela tiden jämför sin make med Gabe.

Redan inledningen fångade mig. En kraftfull kärlekshistoria med tydliga miljöbeskrivningar kring katastrofen av tornen.

Dialogerna är bra och ger mig en tydlig blick över personerna.

Mest positivt

Sättet som Jill Santopolo beskriver kärleken på. Intressant också att boken är riktad till Gabe i ”du-form”.

Några valda texter ur boken

Här kommer – som vanligt – några utvalda rader ur boken, utan spoilers. Mest för att du ska få ett grepp om författarrösten. Jag har valt att skriva dialogerna med talstreck eftersom jag citerar ur boken.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Lucy och Gabe blir hejdlöst förälskade när de möts för första gången, den 11 september 2001. Efter terrorattacken bestämmer de sig båda för att inte kasta bort sina liv. Det som följer är en resa som för dem samman och sliter dem isär om och om igen under åren. När Gabe blir fotograf i Mellanöstern gör Lucy karriär, bildar familj och skapar sig ett liv i New York. Världen utan dig är en roman om kärlek, drömmar, begär, svartsjuka, svek och försoning. Om vad vi är villiga att offra för kärlek och om hur långt vi kan gå för att följa våra drömmar.”

Sidan 100

”― Han är en bra kille, sa Alexis. Hans kompisar är rätt dryga, men han är bra. Inte för att Gabe inte var det, men … jag menar bara att du kan ge honom en chans, Lu.
Tårarna vällde upp i ögonen så fort hon nämnde ditt namn. Jag var tvungen att sluta med det, men jag visste inte hur man gjorde.
― Jag vet inte om jag klarar det, sa jag och torkade mig om näsan med handens baksida.
― Det krävs en kille för att komma över en kille, sa Alexis. Och på den punkten kan du lita på mig, jag om någon vet.
Jag undslapp mig ett ljud som var ett mellanting mellan skratt och snyftning.”

Sidan 200

”― Du behöver bara lite mer tid, sa Darren och kastade Violets smutsiga tröja och blöja i papperskorgen. Du kan inte på fullaste allvar mena att ditt jobb är viktigare än din dotter.
Jag fick lust att sparka på något. Eller gråta. Eller både och. Jag sköljde håret en sista gång, sedan stängde jag av kranen.
― Naturligtvis tycker jag inte det, sa jag och virade in mig i en frottéhandduk. Men det är viktigt att jag också mår bra. Och om jag stannade hemma, om det här var mitt liv, skulle jag avsky det. Och jag skulle börja avsky henne. Och dig.”

Sidan 300

”Jag tog ett skakigt andetag Det här var för mycket. … För ett ögonblick önskade jag att Darren var här, han hade vetat vad man skulle göra. Eller Kate. Jag beslöt mig för att ringa Kate. Men först måste jag träffa dig. Det var därför jag var här. Därför jag hade rest hela vägen hit.”

5 pennorSummering

Fängslande läsning. En av de bästa feelgood jag någonsin läst. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments