Vattenlandet av Susanne Boll – recension

VattenlandetFormat: E-bok

Antal sidor: 382

Utgivningsdatum: 2022-01-10

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178354832

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Deckare

Hur fångade inledningen mig: Boken börjar med en prolog. Det är bra. Då hänger jag lättare med, speciellt som jag läst tidigare böcker av Susanne Boll i serien. Här kan du läsa första meningarna i prologen.

”Vera öppnar långsamt ögonen och inser först inte vad som väckt henne. Hon betraktar kisande Nicos profil i dunklet. Registrerar hans djupa, lugna andetag samtidigt som hon lyfter armen för att lägga den om honom. I nästa ögonblick tappar hon andan av smärtan … ”

VILKEN är själva handlingen: Detta är en fristående del i Susanne Bolls serie om Vera Lilja. Den här gången är det ett kommunalråd som blivit mördad.

Intrigerna: Dramatiska och fångande.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Vera Lilja försöker återhämta sig från en psykisk kollaps, men som nära vän och kollega till Kenneth Karlsson dras hon ofrånkomligt in arbetet. När Kenneth dessutom kallas in som förstärkning till Motalapolisen blir det nästan omöjligt för henne att hålla sig utanför.
Kommunalrådet Ronnie Liljecrona i Motala hittas mördad, fastsurrad vid fontänen i Motalaviken. Han var en kontroversiell politiker, och snabbt uppdagas strider kring det vattenland som han var med och propagerade starkt för byggandet av. Många tyckte inte om hans planer, och flera var direkt fientligt inställda. När de gräver vidare hittar de dock mer än så, och snart undrar de om motivet är av mer personligt slag?
Vera försöker att inte engagera sig för mycket med tanke på sin psykiska hälsa, men befinner sig snart i stormens öga.”

 

Mest positivt

Igenkänningen av Vera Lilja och Kenneth Karlsson samt deras respektive. Jag gillar även författarrösten.

Minst positivt

Tautologin att skriva både frågetecken och ordet ’frågade’, se nedan i den återgivna texten från sidan 200.

Andra recensioner över denna författare

Här är föregående bok:

Jordanden: Jordanden av Susanne Boll – recension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se) 4,5 av 5 pennor

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Hur länge var ni gifta, du och Ronnie?
― Tjugo år. Vi skulle ha firat tjugoårig bröllopsdag nästa lördag.
Hon talar tyst och entonigt.
― Jag är verkligen ledsen. Hur träffades ni?
― I Lund. Han pluggade och jag jobbade på en restaurang som han brukade gå till med sina vänner. Vi blev blixtförälskade och han var otroligt charmig. Uppvaktade mig som ingen annan tidigare. Såg mig som ingen annan. Han fick mig att känna mig upphöjd, bättre än jag egentligen var.
Hon sänkte blicken och Kenneth lider med henne. Ensam kvar i det stora, ödsliga huset, med sorgen och efter en mördad make. Hon fortsätter inte tala på en lång stund så Kenneth bestämmer sig för att gå rakt på sak.”

Sidan 200

”Vera tittar noga på svadan av ord som formulerats tätt, tätt över hela sidan av A4-pappret. Det ser ut att vara rivet ur ett vanligt kollegieblock och texten sträcker sig långt utanför marginalerna. Vera ser framför sig hur kvinnan suttit lutad över blocket. Hur hon skrivit i en rasande hastighet och tryckt hårt med pennan. På ett ställe har den tryckt igenom pappret. Språket är korrekt. Aggressivt och koncist. Korta, krävande meningar. Fick hon ur sig ilskan genom att få den på pränt? Eller lever den kvar i henne?
Hoten är diffust formulerade. Nico ska ta sitt ansvar för henne och barnet. Ett outtalat ’annars’ hänger i luften, men inget direkt hot. Vera är en stor bluff och ska passa sig. Oklart för vad.
― Ska vi gå till polisen? frågar Nico och sätter ord på Veras tanke.”

Summering

4,5 pennorEn tilltalande deckare utan alltför mycket blod. Jag rekommenderar den verkligen och ger den 4,5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →