Visning pågår av Sofie Sarenbrant – recension

Visning pågårFormat: Pocket

Serie: Emma Sköld (del 3)

Antal sidor: 410 (egentligen bara 402)

Utgivningsdatum: 2021-04-16

Förlag: Bookmark Förlag

ISBN: 9789189298521

Typ av bok: Deckare

VAR utspelar sig romanen: Bromma, Stockholmstrakten

NÄR utspelar sig romanen: Nutid

VILKEN är miljön: Villor mm i Bromma-området

Hur fångade inledningen mig: Som alltid med Sofie Sarenbrants böcker är jag fångad direkt. Här kan du se de första meningarna som fick mig att fastna och sedan hade jag svårt att lägga boken ifrån mig.

”Hon ligger alldeles stilla under sänghimlen. I skenet från den röda nattlampan ser jag henne slutna ögon och ett ansikte som utstrålar harmoni. Täcket har hasat något å sidan, men tack vare det långärmade nattlinnet prytt med små blommor fryser hon nog inte. Hennes mörka lockar vilar mot huvudkudden och gosedjuren sitter uppradade intill, nästan som en skyddsmur. Det är svårt för mig att inte bli nostalgisk och tänka tillbaka på min egen barndom, på hur enkelt och bekymmersfritt allt var å den tiden.”

VILKEN är själva handlingen: Den handlar om polisen Emma, några mord och ett antal husförsäljningar såväl som mäklare och deras visningar.

Intrigerna: Välskrivna och oerhört spännande.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa och leder handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Morgonen efter en husvisning i Bromma hittas pappan död av sexåriga dottern Astrid. Inget tyder på inbrott och mordvapnet är en av familjens egna köksknivar. Det enda som talar för att någon utomstående kan vara inblandad är att Astrid påstår att en okänd man har klappat henne på kinden under natten. Emma Sköld på Länskriminalpolisens våldssektion utreder fallet. Hon misstänker att mannens hustru kan ligga bakom dådet, men när fler mord sker i samband med husvisningar ställs allt på ända. Vad är det egentligen som pågår i det på ytan idylliska och välmående bostadsområdet? Och vad är kopplingen mellan offren? 

Visning pågår är den tredje fristående boken om kriminalinspektör Emma Sköld. Sofie Sarenbrant är författare, journalist och fotograf. Hon bor i Bromma med sin man och två döttrar.”

Mest positivt

Den spänning med vilken Sarenbrant broderar upp storyn. Dramatiken dryper ofta i hennes böcker. Det gillar jag verkligen. Att scenerna har numreringar. Det finns totalt 105 scener i romanen.

Också förbluffad över den slutkläm som Sarenbrant lyckats med. Totalt överraskande vilket gör att jag ser fram emot nästa roman i serien.

Minst positivt

Långa kapitel. Jag föredrar korta. Fördelen är att de är tydligt markerade med datum, så det går att följa historiens vingslag. Allt börjar söndagen den 30 mars och slutar söndagen den 6 april.

Andra recensioner över denna författare

Tiggaren https://www.monicaiveskold.se/tiggaren-av-sofie-sarenbrant/ 5 pennor

Vila i frid https://www.monicaiveskold.se/vila-i-frid-av-sofie-sarenbrant/

Mytomanen https://www.monicaiveskold.se/mytomanen-av-sofia-sarenbrant-recension/ 4 pennor

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Fyrtionio år, höginkomsttagare. Finns inte i våra register Har tre styrelseuppdrag men jobbar huvudsakligen med sin egen firma inom fastighetsbranschen. Han köper och säljer fastigheter ftill företag. De har fått tag i hans sekreterare som har hand om hans kalender
― Inget annat av privat karaktär?
― Jo, att han har varit gift tidigare. Men det var femton år sen de separerade.
― Det var inte mycket att hurra för, säger Emma. Vad tänker du hittills?”

Sidan 200

”― Jag har ingen nära släkting.
Emma sneglar på Nyhlén.
― Ringer du socialjouren?
― Socialjouren, utbrister Cornelia och lägger hand för munnen.”

Sidan 300

”Mysfaktorn tummar mäklarna inte på. Hon skymtar köket och bara vetskapen om att ingen kan ha spolat ner något snusk i rören eller använt kylskåpet eller diskmaskinen gör henne lyrisk. Det är nästan för bra för att vara sat, hon måste nypa sig i armen. Drömmen om att få flytta in i ett nybyggt hem med kvinnan i sitt liv kanske går i uppfyllelse snart. Maria-Therese tror på det här och ser att även Anglica är förväntansfull.
― Märkligt att ingen mäklare finns här, säger Angelica.”

Summering

5 pennorOtroligt bra och spännande kriminalhistoria. Rekommenderas varmt och jag ger den 5 av 5 pennor. Mycket välskriven och gripande.

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →